Osim čitanja bajki o čemu još možete da pričate sa detetom pred spavanje?

25/03/2020 12:05

Osim čitanja bajki o čemu još možete da pričate sa detetom pred spavanje?

Ukoliko je vaše dete imalo jedan izuzetno aktivan i kreativan dan iza sebe, velika je verovatnoća da nećete morati da uradite ništa – ono će vrlo brzo zaspati. Međutim, šta biste još mogli da radite, a da nije samo čitanje bajki i pričanje izmišljenih priča pred spavanje?

Čitanje bajki i pričanje priča obeležiće najranije detinjstvo deteta, ali već u osnovnoj školi možete pred spavanje da održavate redovnim i druge aktivnosti sa svojim detetom. 

Stručnjaci preporučuju kraći razgovor, u trajanju od desetak minuta. Predlog tema je ispod:

  • Izvinjenje,
  • Planiranje sutrašnjeg dana,
  • Pohvala,
  • Zahvalnost,
  • Maštanje,
  • Podrška,
  • Negativne emocije.

Prvo od čega biste mogli uvek da počnete je izvinjenje. Može se desiti da ste taj dan, usled preterano burnog rasporeda, zbog nepažnje drugih ljudi oko sebe, prijatelja koji imaju problema ili zbog problema na poslu, viknuli ili bili nepravedni prema svom detetu. Sigurno vas grize savest! Slobodno kažite: izvini. Ovim primerom pokazujete mališanu da je u redu tražiti oproštaj nakon uviđaja greške učinjene drugom.

Ukoliko je već sutra dugoočekivani vikend, zasigurno možete planirati aktivnosti za taj dan pred spavanje. Detetu će pozitivno uticati na snove. Podstičite ga, takođe, da mašta. Recite mu da mašta o tome kako će sutra da provede dan, pa da vam to sve ujutru odmah ispriča. Možda se nešto i ostvari.

Uvek možete pohvaliti svoje dete i zahvaliti mu se za nešto značajno pred spavanje. Ovako lepi gestovi sigurno će učvrstiti vezu među vama, a uticaće i na samopouzdanje deteta. 

Ukoliko postoji problem sa nakupljanjem negativnih emocija, popričajte i o tome na način na koji bi one mogle da se raščlane i da im se pronađe uzrok, a svom detetu budite podrška

Na ovakve načine snovi su sigurno lakši, a vi ćete biti najbolji roditelji na svetu svom detetu.

25/03/2020 12:05

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments