Depresija kod dece

24/03/2020 16:24

Depresija kod dece

Depresija je jedna od najrasprostranjenijih bolesti ovog veka, a Svetska Zdravstvena Organizacija upozorava da odprilike 264 miliona ljudi svih uzrasta ima ovaj problem.

Pored svega ovoga, malo je onih koji govore o tome da je sve više dece i adolescenata sa ovim problemom. Samo je u Sjedinjenim Američkim Državama, kod 1,9 miliona dece uzrasta od 3 do 17 godina, dijagnostifikovana depresija.

Kako navode psiholozi, simptomi depresije kod dece mogu biti raznovrsni, ali ima nekoliko zajedničkih znakova koji ukazuju na postojanje ovog problema:

 1. Razdražljivost i bes se često ispoljavaju kod dece sa lakšim oblicima depresije, ali koji se mogu pogoršati porilično brzo ako se ne leče;
 2. Simptomi koji se manifestuju kroz fizičke bolove, najčešće u mišićima, permanentan osećaj nemira, stres kada se odvajaju od roditelja;
 3. Gubitak interesa za svakodnevne aktivnosti;
 4. Povlačenje iz društvenih aktivnosti koje su do tada voleli;
 5. Problemi sa koncentracijom;
 6. Bežanje od kuće ili razgovori o tome sa drugom decom;
 7. Razgovori o smrti ili samoubistvu;
 8. Pojačan ili smanjen apetit, nagle promene težine (posebno ako se radi o dodavanju kilograma);
 9. Komentari na društvenim mrežama koji ukazuju na gubitak nade ili samopouzdanja.

Naravno, simptomi se razlikuju od deteta do deteta, a u pojedinim slučajevima postoji mogućnost da se ne uoči ni jedan od ovih simptoma, pošto su današnja deca sve inteligentnija i znaju bolje kako da sakriju emocije nego što su to radile prethodne generacije.

Ranije generacije su plakale kada im se plakalo. Kada su bili ljuti, pokazivali su ljutnju, a dobra strana toga je što je ta ljutnja brzo prolazila. Današnja deca mogu držati u sebi ljutnju dugo vremena, a ovo im može dosta uticati na život: postaju sve razdražljivija, besna, agresivna i mogu doneti ishitrene odluke koje ih ponekad mogu dovesti u opasnost (konzumiranje droge, alkohola, misli i pokušaji samoubistva).

Kako možemo pomoći detetu da pobedi depresiju

Stručnjaci smatraju da roditelji treba da budu prvi koji će uočiti problematično ponašanje dece i da se obrate dečijim psiholozima za pomoć. Isto tako, da bi se ublažili simptomi depresije, roditeljima se savetuje da preduzmu sledeće korake:

 • Postičite decu da izađu iz kuće i da budu u pokretu ( ne moraju se obavezno baviti sportom, dovoljna je i šetnja);
 • Ako je lekar detetu preporučio neku farmakoterapiju, bitno je da roditelji vode računa da li dete pravilno i redovno uzima lekove;
 • Razgovarajte sa detetom! Neka deca ne umeju da verbalizuju svoje emocije, pa je jako bitno imati strpljenja i slušati ono što govore;
 • Promena načina ishrane. Ponekad, prevelik unos nezdrave hrane može imati negativne efekte kako na fizičko, tako i na psihičko zdravlje.
24/03/2020 16:24

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments