Zbog brze hrane imaju lošije ocene

12/01/2015 09:37

Zbog brze hrane imaju lošije ocene

Mladi bi trebalo iz više razloga da paze čime se hrane. Kako pokazuje istraživanje koje su sporeveli američki naučnici, brza hrana utiče na učenje.

Kakva je veza između brze hrane i učenja? Naučnice sa Kolumbus Univerziteta u Ohaju – Keli M. Pertel i Elizabet Geršof sa Ostin Univerziteta u Teksasu na osnovu istraživanje zaključile su da je moguće da adolescenti koji konzumiraju brzu hranu otežano napreduju u školi i imaju niže ocene od svojih vršnjaka koje se ne hrane na isti način kao oni.

Časopis Clinical Pediatrics objavio je ovo istraživanje koje ukazuje na još jednu negativnu stranu brze hrane, a to je uticaj koji ima na desetogodišnjake. Deca koja konzumiraju nezdravu hranu u ovim godinama često slabije napreduju u čitanju, matematici i naučnim predmetima.

Nezdrava hrana, koja sadrži puno šećera i masti, prema istraživanju koje su sprovele Pertel i Geršof, pokazuje da utiče na rezultate u školi. Nakon što su pratile način ishrane i uticaj hrane na život 11.740 dece u periodu od njihove šeste do 14 godine, doveo je ove dve naučnice do zaključka da se unos brze hrane mora organičavati.

Deca koja su tri ili više puta nedeljno konzumirala nezdravu hranu imaju primetno gore rezultate i ocene u školi od svojih vršnjaka.

12/01/2015 09:37

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments