Šta preduzeti kada vaše dete ne želi da studira?

24/07/2014 06:48

Šta preduzeti kada vaše dete ne želi da studira?

Izabrati fakultet može biti jako težak posao. Nekoj deci rad na testovima, esejima, seminarskim radovima i ispitima može biti veoma stresan, dovoljno da ih sama pomisao na niz obaveza koje bi morali da obave odmah u startu odbije od pokušaja da postanu akademski građani.

Dakle šta preduzeti ukoliko vaše dete kaže da ne želi da ide na fakultet? Za početak, nema potrebe za bilo kakvim vidom panike ili rasprave. Kao roditelj prirodno je da želite najbolju moguću budućnost za vaše dete i većina roditelja će smatrati da je fakultet najbolje mesto da počne građenje te budućnosti. Ipak, pre nego što pomislite da povedete raspravu o izboru koje želi da napravi, morate razumeti da je sam upis deteta na fakultet samo pola posla, a završavanje je ono što je zaista bitno. Često se dešava da deca ne mogu da donesu pravu odluku o tome šta će studirati i kada budu primorana da donesu tu odluku dešava se da naprave pogrešnu. Sam izbor pogrešnog fakulteta izaziva ogromnu frustraciju ili nezainteresovanost studenata, pa se često i desi da obnove godinu što može biti nizak udarac i pad samopouzdanja. Koliko je taj udarac bolan za samopouzdanje vašeg deteta može biti podjednako bolan i za vaše novčano stanje.

Dakle, koliko god vam može biti teška činjenica da vaše dete ne želi da studira, morate i razmotriti činjenicu da bi se sve moglo završiti daleko pogubnije. Sam povratak deteta sa fakulteta bez diplome, poljuljanog samopouzdanja i praznijih džepova mogao bi biti daleko teži nego činjenica da vaše dete prosto u nekom trenutku ne želi da studira i želi da prati put ka nekom drugom pozivu.

Dakle slanje nezainteresovanog deteta na fakultet može biti veoma pogubno što po vaše resurse što po, daleko bitnije, samopouzdanje, inspiraciju i kreativnost vašeg deteta. Istina je naravno da sve velike karijere zahtevaju obrazovanje, ali ne zahtevaju sve fakultetsko obrazovanje. Postoje različite vrste kurseva, specijalizovanih treninga i programa koji se mogu pohađati. Ono što je najvažnija stvar koju možete uraditi kao roditelj je da pomognete detetu da shvati šta je ono što ga najviše interesuje i koji posao bi ga inspirisao i motivisao ga da radi.

Fakultetski amfiteatri nisu za svakoga i pored činjenice da je ekonomska i privredna situacija teška u našoj zemlji, morate dozvoliti da vaše dete pronađe zanimanje kojim želi da se bavi iako se ta odluka možda kosi sa vašim pogledom na akademsko obrazovanje.

24/07/2014 06:48

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments