Jaka prijateljstva u detinjstvu jačaju mentalno zdravlje

18/09/2017 14:22

Jaka prijateljstva u detinjstvu jačaju mentalno zdravlje

Istraživači su otkrili da tinejdžeri koji u periodu do 15 godina stvore jaka, neraskidiva prijateljstva, povećavaju osećaj samopouzdanja i umanjuju rizik od depresije.

Ukoliko ste zabrinuti što vaš tinejdžer provodi mnogo vremena sa svojim prijateljima, možete da odahnete. Jaka i intimna prijateljstva tokom adolescencije pomažu u nekoliko zdravstvenih aspekata, kao što su anskioznost, socijalizacija i depresija, kažu istraživači.

“Naša istraživanja pokazala su da kvalitet prijateljstva tokom tinejdžerskog doba utiče na mentalno i emotivno zdravlje”, rekla je autor studije, klinički psiholog Rejčel. K. Nar sa Univerziteta Virdžinija.

“Srednjoškolci koji imaju čvrsta prijateljstva, tokom života poboljšavaju samopouzdanje i osećaj vrednosti, dok takozvana popularna deca nemaju problem sa socijalnom anksioznošću kasnije tokom života”, dodala je Rejčel.

Naučnici kažu da sticanje najboljih prijatelja u ovom dobu ima pozitivan efekat na individualni identitet osobe, naročito nakon 25 godine života.

18/09/2017 14:22

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments