Besplatni časovi Svahilija

09/03/2015 11:23

Besplatni časovi Svahilija

Svake subote tokom marta meseca u Muzeju afričke umetnosti održavaće se besplatni časovi svahili jezika.

Zainteresovani da uče svahili moraju se prijaviti slanjem mejla sa ličnim podacima (ime, prezime, godina rođenja, kontakt telefon i mejl adresa) i motivacionim pismom (u 100 reči odjasniti zašto želite da učite svahili).

Adresa za slanje mejla prijave je [email protected] sa naznakom “Za svahili radionicu”.

Rok za prijavljivanje je 11. mart.

Iz Muzeja afričke umetnosti navode da je govornicima srpskog jezika lakše da nauče svahili jer se i on piše kao što se govori, a koristi se i isti sistem samoglasnika, kao i u srpskom jeziku.

Na svahiliju postoji izreka “mtu ni watu” što znači “čovek je narod”, a kroz učenje jezika upoznaju se i razumevaju drugačiji običaji, naravi i ponašanja.

Svahili, odnosno Kisvahili, spada u Bantu jezike – veliku grupu jezika koji se govore na ogromnom području subsaharske Afrike.

Svahili se širio kroz trgovinske odnose između naroda i država. U Tanzaniji i Keniji je zvanični nacionalni jezik, a govore ga i milioni ljudi širom istočne, centralne i južne Afrike, u Ugandi, Burundiju, Somaliji, Mozambiku i Južnoj Africi.

Svahili se sastoji i od reči iz drugih jezika, pa su tako arapski, hindu, gudžarati, persijski i engleski odnedavno deo ovog jezika. Pored ovih jezika, u svahili jeziku nalaze se i tragovi nemačkog, portugalskog i brojnih lokalnih jezika.

Časovi svahilija održavaće se 14, 21. i 28. marta od 11 do 12 časova u Muzeju afričke umetnosti.

Izvor: Mondo

09/03/2015 11:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments