Dete treba samo da izabere školu

24/07/2014 06:29

Dete treba samo da izabere školu

Stručnjaci savetuju roditelje da deca treba na vreme da počnu da razmišljaju čime žele da se bave u životu i šta ih najviše zanima. Oni navode da dete ne bi smelo da dođe u situaciju da u vreme upisa u srednju školu još ne zna šta zapravo želi.

Izabrati zanimanje koje voli

Od najranijeg školskog doba, dete treba da razmišlja o budućem zanimanju, jer to je jedna od najbitnijih odluka. Ljudi treba da vole posao kojim se bave i da budu zadovoljni. U proseku čovek provodi 8 sati dnevno na poslu. Ukoliko čovek ne voli posao koji radi, onda često dolazi nezadovoljan i neraspoložen na posao, loše se oseća i nije ispunjen. Nezadovoljstvo sakupljano na poslu može čak i biti okidač za bolest! Ukoliko voli svoj posao, dani će mu lepše prolaziti, takođe će biti i zadovoljniji kod kuće i sa prijateljima.

Pružite im sve potrebne informacije vezane za izbor škole

Međutim, danas je veoma teško izabrati zanimanje koje volimo i od kog se moze lepo zarađivati. Zato odluku koju školu upisati, učenici treba pazljivo i promišljeno da donesu. Veoma je bitno da đaci pričaju sa svojim roditeljima ili nastavnicima i pedagozima, da dobijaju savete i da se informišu o željenoj školi. Nastavnici su dužni da usmere učenika na pravu školu ukoliko primete da se učenik izdvaja u nekim oblastima, jer to je veoma važna informacija za njih same koja im može pomoći u izboru škole.

Profesionalan orijentacija – pomoć pri upisu u srednju školu

Takođe, tu je i profesionalna orijentacija koja može pomoći učenicima koji se dvoume šta da upišu, ili ne znaju šta je za njih najbolje. Najveću ulogu u savetovanju dece imaju roditelji, jer oni najbolje poznaju svoje dete. Nekada se događa da roditelji forsiraju dete da upiše određenu školu koju oni nisu mogli. To je potpuno pogrešan pristup. Prilikom savetovanja dece, roditelji treba da gledaju sposobnosti dece, njihove želje, osobine, interesovanja. Konačnu odluku treba da donese samo dete.

Prema rečima stručnjaka, idealno zanimanje ne postoji, već samo dobar ili loš izbor zanimanja. Za neke ljude cilj je da prvenstveno dobro zarađuju dok je za druge na prvom mestu da vole svoj posao bez obzira na vrednovanje tog posla. Najvažnije je da čovek voli ono što radi i da se dobro oseća u tome.

 

24/07/2014 06:29

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments