Kako kazniti neposlušno dete u 21. veku?

27/01/2015 12:30

Kako kazniti neposlušno dete u 21. veku?

Svi roditelji će se složiti da nema bolje vaspitne metode za neposlušno dete od kazne. Ali pojam kazne se promenio u savremenom dobu.

Ranije je neposlušnoj deci bilo zabranjeno da izlaze iz kuće neko vreme, bilo im je zabranjeno da gledaju televizor ako su bili neposlušni ili im je smanjen džaparac, a sada je kazna za decu nešto drugo.

S obzirom na to da danas deca najviše vole da u slobodno vreme surfuju internetom ili da koriste društvene mreže, kazna za njih je sada zabrana pristupa internetu. To je “najbolnija” kazna koju savremeno dete može imati, pokazalo je istraživanje britanskog udruženja Childwise.

Interent deca koriste preko laptopa, računara, smartfona, tableta, pa im roditelji za kaznu oduzimaju ove stvari ili jednostavno promene šifru za pristupanje na internet.

Roditelji svojoj deci kupuju tablet računare i najnovije modele smart telefona kao nagradu za dobro ponašanje ili neki uspeh, pa im tako za kaznu oduzimaju prvo to. Studija je pokazaja da više od 2.000 dece uzrasta od pet do 16 godina, ove uređaje koriste samo za zabavu, pa je oduzimanje toga najlakši način kontrole nad decom.

Takođe, u studiji stoji da upravo deca u ovoj kategoriji dnevno provedu više od dva sata na internetu, svako treće dete ima svoj računar, a više od 90 odsto njih ima svoj smartfon.

27/01/2015 12:30

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments