5 stvari koje niste znali o razvoju bebe

05/01/2018 15:58

5 stvari koje niste znali o razvoju bebe

Razvoj novorođenčeta je misteriozan i komplikovan, dovoljno da neki naučnici posvete ceo život istražujući upravo ovaj fenomen. U nastavku otkrijte pet iznenađujućih činjenica o razvoju bebe.

Novorođenče i naučene veštine

Uprkos popularnom verovanju, kada se rode, bebe rade mnogo više od pukog spavanja i jela. Već nakon dve do tri nedelje od rođenja, mogu da podignu glavu, a odmah po rođenju imaju refleks sisanja, kao i veštinu okretanja vrata i glave, te hvatanje predmeta. Takođe, bebe imaju reflekse i dok spavaju, te se dešava da se pomeraju, a kasnije u toku razvoju, smeše se, pa čak i “pričaju”.

Razumeju mnogo više nego što mislimo

Naučnici su otkrili da bebe umeju da razlikuju lica odmah po rođenju, a uz to, vrlo brzo počnu da procesuiraju gestove ljudi u svojoj okolini. Takođe, pokazano je da bebe nakon nekoliko meseci stvaraju konekcije sa spoljnim svetom i postaje im jasno šta one rade, a šta radi okolina.

Pogledajte još: Trudnoća po nedeljama

Svaka beba je drugačija

Iako postoje univerzalni obrasci u kom mesecu bi beba trebalo nešto da uradi, zapravo, nema potrebe da se zabrinete ukoliko vaše dete ne počne da puzi sa šest meseci. Neka deca čak prvo nauče da hodaju, pa tek onda da puze. Tek ukoliko dete napuni 18 meseci, a na primer, ne sedi, vreme je da odete kod pedijatra.

Vi utičete na razvoj mozga vašeg deteta

Uz samu vezu koju majka i beba naprave već u stomaku, prisustvo roditelja i rad sa bebom u mnogome utiče na razvoj detetovog mozga. Uz to, pomažu i muzika i interaktivne igračke, u zavisnosti od uzrasta bebe.

Ukoliko vas zanima kako se dete razvija kroz nedelje, sve do prvih godinu dana života, pogledajte listu u nastavku.

Razvoj bebe po nedeljama

05/01/2018 15:58

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments