Ne kažnjavajte decu kada lažu

12/12/2014 16:47

Ne kažnjavajte decu kada lažu

Studija kanadskih naučnika pokazuje da je pogrešno kažnjavati decu kada budu uhvaćeni u laži, prenosi časopis “Journal of Experimental Child Psyhology”.

Iako stara izreka kaže da “iz usta mališana dolazi istina”, to svakako nije baš uvek tako, a kako se ponašati kada dete kaže nešto što nije istina istraživali su naučnici sa Univerziteta Mekgil u Montrealu. Skrivenom kamerom posmatrali su 372 mališana od četiri do osam godina.

devojcica

Eksperiment je obavljen u odvojenoj prostoriji u kojoj se, iza neprovidnog stakla nalazi kamera i posmatrači, dok su mališani smešteni u sredinu sobe. Ono što je zanimljino jeste to što oni ostaju bez nekoga ko ih nagleda dok obavljaju zadatak koji im je dat. A zadatak je – da mirno sede i da se NE okrenu jer je iza njih na stolu neka igračka. Oni bez problema prihvataju da ne smeju da se okrenu. Naravno, pre ili kasnije skoro svako dete se okrenulo da vidi šta se to nalazi iza njih, ali čim se vratila odrasla osoba koja ih pita da li su bili poslušni, deca bez oklevanja kažu da su uradili tačno ono što im je rečeno, iako to nije istina.

Ovaj eksperiment je pokazao da je 67 odsto dece nije ispoštovalo zahtev koji su odrasli imali, ali samo je jedan trećina njih spremna da prizna šta su tačno uradili.

Dalje istraživanje je pokazalo da ipak postoji način na koji će se iz dece izvući istina, a da to ne bude kažnjavanje. Ukoliko se deci priđe prijateljski i pokaže da neće biti kažnjena i da ne treba da se plaše posledica kada, čak i nakon laži, kažu istinu, oni će se sigurno odlučiti da kažu sve tačno kako je bilo.

Zastrašivanje i pretnje kaznama bilo koje vrste u deci, naravno budi strah a to oni onda povezuju na sledeći način – ukoliko budu rekli istinu u tom momentu biće kažnjeni, što onda može da se dalje poveže na sve situacije kada ima izbor da kaže istinu ili da slaže.

Ukoliko se mališanima kaže da je ispravno reći istinu a da je loše lagati, samo četvrtina dece će ovo poslušati i biti iskrena, a ukoliko su deca ubeđena da neće biti kažnjena tada će skoro pola njih samoinicijativno reći istinu.

12/12/2014 16:47

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments