Šta rade tinejdžeri kad im roditelji “popuju”?

04/12/2014 09:25

Šta rade tinejdžeri kad im roditelji “popuju”?

Kada roditelji “popuju” svojim tinejdžerima, oni najčešće “pauziraju” svoj mozak i isključe se, otkrivaju američki naučnici.

Proučavajući aktivnost mozga adolescenata, istraživači sa Univerziteta u Pitsburgu, kao i naučnici sa Harvarda i Berklija došli su do zanimljivih podataka. Tokom testiranja, gde su ispitanici bili prosečne starosti od 14 godina, puštali su snimke pridika njihovih roditelja a reakcija ispitanih pubertetlija bila je iznenađujuća.

Skeniranjem mozga prikazale su se moždane aktinosti gde se vidi da je moždana zona za negativne emocije tokom testiranja bila veoma aktivna, dok je deo mozga za razumevanje sagovornika bio skoro potpuno pasivan.

Američki naučnici su rezultatima ovih istraživanja pokušali da “opravdaju” učestale konflikte između roditelja i adolescenata. Kako zaključci ovih studija prikazuju, tinejdžeri su nesposobni da se suoče sa jakim emocijama pa zbog toga često ne mogu da shvate zbog čega se njihovi roditelji ljute na njih.

Rezultat ovih konfuznih emotivnih stanja prosečnog četrnaestogodišnjaka jeste da ili plane ili da se potpuno zatvori u sebe, što ne pomaže poboljšanju odnosa sa roditeljima.

04/12/2014 09:25

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments