Da li vaše dete može postati zavisnik od interneta?

15/01/2015 12:59

Da li vaše dete može postati zavisnik od interneta?

Dok većina tinejdžera uživa u korišćenju interneta, za neke, to korišćenje može da se pretvori u zavisnost. Korišćenje interneta može izmaći kontroli i pretvoriti se u ozbiljan problem.

Dok neki adolescenti mogu postati zavisnici od video igara, drugima se isto može desiti sa društvenim mrežama i drugim onlajn aktivnostima.

Zаvisnost od interneta

Zavisnost od interneta još uvek nije dijagnoza u toj meri kao što je to slučaj kod zavisnosti od droge. Iako se razmatralo da se zavisnost od interneta navede kao dijagnoza ozbiljnije zavisnosti, to se nije desilo, međutim to ne znači da ne postoji problem. Tinejdžeri danas imaju pristup tabletima, laptopovima i pametnim telefonima više nego ikada, što znači da postoji veliki potencijal za dalje razvijanje ove zavisnosti.

Zavisnost od igrica

Ne postoji određen razlog koji vodi ka razvijanju internet zavisnosti. Postoje ipak neki faktori koji bi mogli uvećati rizik među tinejdžerima za pokretanje ovog oblika zavisnosti. Tinejdžeri koji igraju onlajn igrice deluju kao grupa koja je podložnija zavisnosti od interneta. Interaktivne igre poput World of Warcraft-a, su naizgled ono što povećava rizike. Bez načina da završe ili zvanično “pređu” igru, tinejdžeri često odavde počinju sa zavisnošću.

Mladi ljudi koji imaju neku vrstu problema sa mentalnim zdravljem ili poremećajem ponašanja, takođe spadaju u rizičnije grupe za ovu vrstu zavisnosti. Deca koja padaju u depresiju ili imaju panične, anksiozne napade, privremeno osećaju olakšanje od simptoma korišćenjem telefona, laptopova i slično. Korišćenjem ove vrste elektronskih uređaja uz internet zavisnost, može se pokrenuti oslobađanje endorfina kod tinejdžera. To je slično stanje onom u koje ulaze zavisnici od droge i kocke.

Virtualni društveni odnosi

Ponekad tinejdžeri pokušaju da zamene pravi društveni život za onlajn društveni život. Tokom komunikacije sa ljudima na internetu, mogu se smanjiti osećaji nesigurnosti i usamljenosti kod rizičnih grupa. Ceo taj proces na žalost vodi u još dublju izolaciju, nakon čega se tinejdžeri zavisni od interneta počinju najviše fokusirati na svoje onlajn odnose.

internet-zavisnost

Zavisnost od interneta sprečava ih u obavljanju svakodnevnih aktivnosti

Internet zavisnost je mnogo više od čestog proveravanja naloga na društvenim mrežama. Ova vrsta zavisnosti uključuje toliko jaku želju tinejdžera da bude “onlajn”, da mu to ometa svakodnevni život. Sve ovo, dalje vodi u društvene i akademske probleme jer onlajn ponašanje tinejdžera počinje da ga sprečava u obavljanju dnevnih obaveza.

Postoji nekoliko simptoma koji mogu signalizirati da vaše dete ima problema sa internet zavisnošću:

  • Veliki broj sati proveden na internetu i konstantan razgovor o utiscima nakon toga.
  • Odbijanje učešća u društvenim aktivnostima kako bi proveli više vremena “onlajn”.
  • Izlivi besa, anksioznost, ili frustracije usled zabrane korišćenja interneta.
  • Ponovno korišćenje interneta bez obzira na probleme koje to izaziva u školi ili društvenim odnosima.

Takođe postoje fizički i zdravstveni indikatori koji se mogu primetiti kod mogućeg zavisnika od interneta:

  • Problemi sa zdravljem kao što su glavobolje i bolovi u leđima.
  • Problemi sa spavanjem.
  • Problemi sa vidom i suve oči.
  • Gubitak kilaže i izbegavanje obroka zbog korišćenja interneta.
  • Loša higijena.

Ukoliko sumnjate da je vaše dete internet zavisnik, važno je da popričate s njim o tome. Izrazite svoju brigu i razloge zašto to nije zdravo. U slučaju da dete zaista ima problema sa zavisnošću ono će nastaviti sa korišćenjem interneta bez obzira na vaša upozorenja i disciplinske akcije. Važno je u ovom slučaju zatražiti profesionalnu pomoć ukoliko simptomi ne prestanu nakon vaših upozorenja.

Postoji puno načina za tretman ovakve zavisnosti. Popričajte sa lekarom vašeg deteta i razmotrite sa njim opcije i načine na koje bi se dete lečilo. Postoji nekoliko različitih vrsta efektne terapije u ovakvim situacijama na koje se možete osloniti.

15/01/2015 12:59

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments