Da li treba jesti meso ili ne?

05/07/2019 10:39

Da li treba jesti meso ili ne?

Pitanje koje muči ljude, kada su se pojavili vegeterijanci, a kasnije i vegani jeste: da li je meso zdravo ili ne? Mi ćemo pokušati da odgovorimo na ovo pitanje.

Sve češće čujemo kako su vegeterijanci i vegani zdraviji od osoba koje konzumiraju meso. Međutim, stručnjaci kažu da vegeterijanizam može biti opasan, ukoliko nismo pažljivi.

Da li vegeterijanstvo zdravo?

Ovaj režim ishrane deli se na vegeterijanstvo (gde osoba jede namirnice životinjskog porekla poput mleka i sira, ali ne jede meso) i vegani (koji ne jedu nikakve namirnice životinjskog porekla). U proseku, tipičan vegeterijanac ima manji holesterol, manji rizik da razvije dijabetes tipa 2, manji indeks telesne mase i manji rizik od srčanih oboljenja.

Međutim, ukoliko vegeterijanac nije pažljiv sa izborom namirnica koje konzumira, može i te kako da ugrozi svoje zdravlje. Naime, neki vegeterijanci rado jedu peciva, špagete, kao i prženo povrće, što može da izazove brojna oboljenja.

Bitno je imati izbalansiran meni, a ukoliko ne jedete meso, izaberite namirnice koje će ga zameniti, a bogate su gvožđem, masnim kiselinama, cinkom, gvožđem, kalcijumom, vitaminima D i B12.

05/07/2019 10:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments