Kafa pred spavanje: Da ili ne?

05/10/2015 14:42

Kafa pred spavanje: Da ili ne?

Jedan od najpopularnijih jutarnjih napitaka je kafa. Mnogi je piju kako bi se razbudili ujutru ili podigli nivo koncentracije.

Osim što ljubitelji kafe vole da u njoj uživaju ujutru i preko dana, oni koji zaista uživaju u ovom napitku često ga piju i uveče.

Naučnici su se bavili upravo time – načinom na koji kafa utiče na naš organizam kada je konzumiramo uveče.
Stručnjaci su dali odgovor na pitanje da li je dobro piti kafu uveče, pogotovo kasno – gotovo pred spavanje.

Kafa popijena uveče može uticati na unutrašnji sat koji je zaslužan za cikluse spavanja i buđenja koje organizam ima. Upravo to je dokazano istraživanjem koje su sproveli stručnjaci sa Univerziteta u Koloradu.

U istraživanju su učestvovali ljudbitelji kafe koji su konzumirali određenu dozu kofeina koja je dvostruko jača od espresa. Vreme za konzumiranje ove doze bila je tri sata pred spavanje, kako bi se utvrdio način na koji kafa utiče na proces spavanja.

Ovim eksperimentom izazvano je pomeranje unutrašnjega sata, koji određuje cikluse spavanja i buđenja, za 40 minuta.

Dokazano je da ukoliko kafu popijete uveče verovatno ćete znatno teže utonuti u san, poremetiće se vaš ritam čak i nakon buđenja. Na ovaj način, kafa će uticati na pomeranje unutrašnjeg sata, što vam može poremetiti neke svakodnevne navike i aktivnosti, a možda vas i omesti u obavezama.

Poznato je da kofein veže pojedine receptore u telu koji blokiraju učinke pospanosti, što vas i ometa u pokušaju da zaspite kada je za to vreme.

05/10/2015 14:42

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments