Pobedite nesanicu uz nekoliko trikova

30/03/2015 08:19

Pobedite nesanicu uz nekoliko trikova

Problemi sa insomnijom ili nekim drugim poremećajem sna je veoma česta pojava kod ljudi. San je jako bitan za naš organizam i utiče na našu koncentraciju i pažnju. Postoji nekoliko načina koji vam mogu pomoći da brže zaspite.

Topla kupka

Istraživanja su pokazala da smanjenje telesne  temperature može da izazove pospanost, jer se brzina otkucaja srca smanjuje, a metabolizam se usporava. Zato pre spavanja napravite sebi toplu kupku koja će vas opustiti, a temeratura tela će se brzo spustiti kad izađete iz zagrejanog kupatila.

Obujte čarape

Pred spavanje je dobro ako su vam ekstremiteti zagrejaniji od drugih delova tela. Tako je jedna studija otkrila da nošenje čarapa širi krvne sudove i podstiče protok krvi što uspostavlja savršenu temperaturu za spavanje.

Sat

Ako stalno gledate u sat tako vršite veliki pritisak na sebe da zaspite. Zato samo proverite da li ste dobro navili alarm i okrenite sat ili sklonite telefon od sebe.

Disanje

Vežbe disanja vam mogu biti od pomoći da brže zaspite. Udahnite na nos, zadržite vazduh i lagano izdahnite na usta.

“Isključite se”

Sat vremena pre nego što legnete prigušite svetla i ugasite električne uređaje. Mobilni telefon, laptop i televizor vam neće pomoći da se uspavate jer će odvlačiti vašu pažnju.

Umirite se

Ne idite u krevet dok vam se ne prispava. Ako niste pospani biće vam teže da zaspite ako budete dugo vremena proveli samo ležeći u krevetu. Zato je bolje da ustanete umesto da se satima prevrćete. Ne palite jako svetlo i radite nešto što vas umiruje – popijte čaj ili čitajte knjigu.

Izvor: Blic

30/03/2015 08:19

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments