Koje bolesti se pogoršavaju u proleće

01/04/2020 09:20

Koje bolesti se pogoršavaju u proleće

Ako ste se u toku zime nepravilno hranili, veoma je moguće da u ovom periodu budete skloniji prehladi, gripu ili depresiji.

Lekari savetuju ishranu bogatu vitaminima i mineralima, koje možete nadoknaditi i unosom suplemenata. Takođe se preporučuje boravak na svežem vazduhu. Ako ste u mogućnosti da odete u neku prirodu gde nema ljudi iskoristite to, ali nikako ne posećujte parkove i javne površine gde se okuplja veći broj ljudi. Ako ovo trenutno nije moguće, izađite na terasu dok je sunčano i provedite tamo neko vreme, a ukoliko imate dvorište onda ste u prednosti u odnosu na mnoge. Ne zaboravite i fizičku aktivnost, koja je veoma bitna. Dok traje pandemija, možete radite vežbe u kući.

Prolećna astenija ili prolećni umor

U toku zime naše telo značajno gubi vitamine i minerale zbog israne siromašne nutrijentima. Čak iako nisu sa sigurnošću određeni moždani mehanizmi koji utiču na prolećni umor, neurolozi kažu da ovo stanje ima veze sa hormonima, tačnije sa serotoninom (hormon sreće), melatoninom (hormon sna) i kortizolom (hormon stresa). Hladnoća i napor tela da kompenzuje ove nedostatke, dovode do povećane potrošnje energije, što dalje vodi do opšteg dizbalansa i prolećne astenije. Ako se osetite depresivno ili melanholično, možda to nije ništa drugo do nedostatak vitamina C, koji ne unosimo dovoljno u toku zime.

Kako da izađete iz ovog stanja

Simptomi astenije su najčešće pospanost, nervoza i umor bez osnova. Da biste se rešili ovih simptoma uradite sledeće: budite na svežem vazduhu, budite na suncu, budite fizički aktivni, odmarajte dovoljno, jedite zdravu hranu i unosite što više svežeg sezonskog voća i povrće.

Osim prolećne astenije ili prolećnog umora, u proleće smo podložni još i prehladi i gripu, stomačnim virusima, alergijama, bronhitisu, prolećnoj depresiji i gastritisu.

01/04/2020 09:20

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments