Šta su to antibiotici iz kuhinje?

05/05/2021 15:29

Šta su to antibiotici iz kuhinje?

Antibiotici sprečavaju rast bakterija i primenjuju se u lečenju bakterijskih infekcija i nemaju nikakvo dejstvo protiv virusnih infekcija, te se ne mogu koristiti u slučaju gripa ili kod lečenja oboljenja izazvanih gljivicama. Za razliku od njih postoje takozvani prirodni antibiotici, koji ne remete normalan rad digestivnog trakta, kao što to, često, rade farmeceutski antibiotici.

Prirodnim antibioticima, za razliku od ovih drugih, jačamo i imunitet te na duže staze mogu se preventirati mnoge infekcije. Važno je reći da namirnice ili tkz. prirodni antibiotici nisu zamena za farmaceutske, te je pri lečenju bolesti najvažnije konsultovati se sa lekarom. koje može da nam prepiše lekar. Namirnice koje se koriste u narodnoj medicini mogu da spreče ili da ublaže upale i jačaju imunitet.

pročitajte još i Biljka koja održava pluća zdravim

Beli luk – hemijska jedinjenja koja sadrži beli luk, kao što su alicin, pokazuju antibakterijsko delovanje pa se on vekovima koristi za borbu protiv zaraznih bolesti. Njegovo antibakterijsko delovanje prvi put je opisano u 19. veka. Iako je najzdraviji u sirovom stanju, može se naći u prahu, prodaje se i kao ulje, ekstrakt i tablete.

Crni luk – čest dodatak jelima, a sadrži snažne flavonoide koji deluju poput antibiotika. Kako bi se povećala njegova efikasnost, dobro ga je iseći i ostaviti da odstoji nekoliko minuta, slično kao i sa belim lukom. Na taj način će se povećati lučenje fitonutrijenata zbog čega se i ubraja u prirodne antibiotike.

Ulje origana – jedno je od najsnažnijih antibakterijskih esencijalnih ulja. A sadrži karvakrol i timol, dva antibakterijska i antigljivična jedinjenja. Istraživanja su pokazala da je efikasno u borbi protiv mnogih bakterija, uključujući Escherichia coli i Pseudomonas aeruginosa. Ovo ulje se može konzumirati pomešano sa vodom ili kokosovim uljem. A pošto je izuzetno jako ne sme se koristiti više od jedne do dve kapi dnevno, i to najviše 14 dana.

možda vas zanima i Koliko su zdravi probiotici?

Med – prva namirnica kojoj svi pribegnu sa prvim znacima prehlade. Studije kažu da za oko kilogram meda, pčele moraju da slete na cvet oko 100.000 puta. Razlikuju se cvetnog i šumskog meda. Prvi potiče iz cvetnog nektara, dok šumski nastaje od slatkih materija koje pčele zajedno sa nektarom pokupe na drveću. Med, pre svih cvetni, jača imunitet, poboljšava probavu, pomaže u obnavljanju tkiva, a ima i antibakterijska svojstva i otklanja toksine iz organizma.

Jabukovo sirće – namirnica koja se često koristi i kod mršavljenja, jer ubrzava metabolizam, a ima i antibiotska svojstva. To je produkt fermentacije svežih jabuka, a sadrži visok udeo etanske i jabučne kiseline, vitamina, minerala i amino-kiselina. Dobar je izvor pektina, vitamina A, B6, C, E, tiamina, likopena, niacina, pantotenske kiseline, riboflavina i beta-karotena.
Savet je da se razmuti sa vode uz dodatak meda.

Đumbir – ima snažna protivupalna i antibakterijska svojstva, a istraživanja su dokazala da pomaže u prevenciji gripa i prehlade i vrlo povoljno deluje na probavni sistem. Savet je da se kuva čaj ili svež narendan dodati jelima.

saznajte još i Šta može da se desi nakon konzumacije leka kom je istekao rok?

Ren – u sirovon stanju može da pomogne u prevenciji i lečenju infekcije sinusa, mokraćne bešike i kožnih infekcija. On sadrži visok procenat sumpora, koji dokazano deluje kao antibiotik. Ova biljka eliminiše parazite iz probavnog sistema, stimuliše rad imunološkog sistema i povećava broj belih krvnih zrnaca.

Kurkuma – deluje na čitav organizam, ublažavajući simptome prehlade i gripa. Dodaje se i kao začin u sosove, rižoto i brojna druga jela. Kurkumin je glavni aktivni sastojak biljke i ima snažna protivupalna i antioksidacijska svojstva.

05/05/2021 15:29

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments