9 stvari koje morate da znate o zubima!

12/01/2023 13:22

9 stvari koje morate da znate o zubima!

Zubi su ogledalo našeg zdravlja, a pored estetskog, imaju i upotrebnu funkciju. Zato je važno održavati pravilnu oralnu higijenu, a evo i kako.

Šta sve morate znati o zubima?

Zubi neće postati zdraviji sami od sebe

Ukoliko ostetite i najmanji bol prilikom na primer ispijanja ledeno hladne vode ili ugriza nečeg slatkog, ne ignorišite problem, jer vas u tom trenutku ne boli jako. Svaka bol, neprijatnost ili promena na samom zubu ili desnima može potencijalno biti opasno po vaše oralno zdravlje. Zato je bitno na vreme prijaviti svaku promenu svom stomatologu.

Pravilno pranje zuba

Pored toga što je preporučljivo prati zube posle svakog obroka, važno je i kako to činite. Temeljno pranje zuba sa svih strana nije dovoljno. Ne zaboravite i na desni, te na jezik, na kojem se sakupljanju bakterije. Uz to, koristite konac za zube, kao i interdentalne četkice.

Oralno zdravlje nije samo zdravlje zuba

Problemi mogu da nastanu i na drugim delovima usta, kao što je koren zuba, upala desni ili živca. Uz to, problem može da nastane, a da ne osetite nikakav bol. Stoga je važno redovno ići na pregled kod zubara, a preporučuje se na svakih šest meseci.

Čišćenje zuba kod stomatologa

Čišćenje zuba kod zubara, popularno skidanje kamenca, treba da uvrstite u svoju rutinu brige o oralnom zdravlju. Preporučuje se da ovo činite makar dva puta godišnje, jer će samo uz pomoć instrumenata vaši zubi, desni i usna duplja biti dobro i temeljno očišćeni.

Šećer se ne nalazi samo u slatkišima

Pored brojnih poslastica, slatkiša, šećer se nalazi i u sokovima, žvakaćim gumama, ali i grickalicama, te voću. Svaka vrsta šećera potencijalno izaziva karijes stoga je potrebno redovno prati zube.

Ne ispirajte usta

Svetski stomatolozi savetuju da nakon pranja zuba ne ispiramo višak paste. Dovoljno je da je ispljunete, a ono što ostane od paste za zube može samo da im pomogne.

Voćni sokovi

Voćni sokovi, popularni smutiji, mogu i te kako da utiču na nastanak karijesa, a krivac je fruktoza. Stoga, umanjite konzumaciju ovih sokova i redovno perite zube.

Pića “bez šećera”

Ni ova pića nisu spas za vaše zube, jer sadrže veštačke zaslađivače koji izazivaju pojačano lučenje kiseline u ustima, što dalje dovodi do nastanka karijesa.

Ne pijte ništa pred spavanje

Ukoliko imate običaj da pred spavanje popijete voćni sok, čašu vina ili šolju mleka, nemojte to činiti. Šećer i ostali sastojci iz pića izazivaju lučenje kiseline koja stvara karijes. Umesto toga, pred odlazak u krevet, nakon što ste oprali zube, popijte čašu obične vode.

Takođe, ukoliko planirate posetu kod stomatologa tražite opremljene ordinacije koje imaju snimanje zuba, kako bi preciznije ustanovili problem.

12/01/2023 13:22

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments