Dva sastojka koja nutricionisti nikada ne konzumiraju

18/03/2020 15:49

Dva sastojka koja nutricionisti nikada ne konzumiraju

Ako pitate nutricioniste koje sastojke treba obavezno izbegavati, oni će vam bez izuzetka navesti dva „neprijatelja“ po zdravlje čoveka.

Uprkos opštem mišljenju, obrađena hrana nije nužno nezdrava za korisnike. Naravno, treba voditi računa da ne preteramo sa unosom šećera i soli, ali generalno, ako s vremena na vreme konzumirate neku obrađenu hranu, nije kraj sveta.

Ipak, postoje skriveni sastojci koji se ne mogu uočiti. Ako s pažnjom analizirate etikete nekog proizvoda i sa cele podugačke liste sastojaka prepoznate samo četvrtinu, jasno vam je koliko je sati.

Pojedini sastojci, čije ime zvuči kao da je hemijsko, su, u stvari, bezopasni. Ali ako pitate nutricioniste koji su najopasniji sastojci, oni će vam navesti dva: sirup od kukuruza bogat fruktozom i veštački zaslađivači.

Zašto nutricionisti izbegavaju ove sastojke

Više studija je pokazalo da sirup od kukuruza bogat fruktozom i veštački zaslađivači mogu uticati negativno na zdravlje.

Za razliku od drugih sastojaka koji su nepravedno stekli  negativan „ugled“ (tablete za kašalj, soja), sirup od kukuruza bogat fruktozom je dokazano štetan zaslađivač. „Dokazano je da uzrokuje insulinsku rezistenciju, što smanjuje kapacitet organizma da adekvatno kontroliše šećer u krvi“, navodi dijetetičar Gabriela Mek Gret.

Isto tako, veštačke zaslađivače kao što su saharin, aspartam i sukraloza, takođe treba izbegavati, naglašavaju specijalisti. „Neophodno je detaljno istraživanje, ali preliminarne studije pokazuju da veštački zaslađivači mogu uništiti crevne mikrobe, koji su od ključnog značaja za regulaciju imunog sistema, normalan metabolizam, mentalno zdravlje i drugo“, navode eksperti.

Kako izbeći ove sastojke

Uprkos činjenici da se nalaze u velikom broju namirnica, čak i u oni što slove za zdrave, nije nemoguće izbeći unos ovih sastojaka. „Kad kupujem upakovane proizvode, tražim one koji nemaju mnogo šećera i nisu zaslađene kukuruznim sirupom bogatim fruktozom ili veštačkim zaslađivačima, kao što su saharin, kalijum acelsulfam, aspartam, neotam ili sukraloza“, navodi jedan od ispitanika. 

Kukuruzni sirup bogat fruktozom se nalazi u gaziranim sokovima, konzervama, jogurtima sa aromom, džemovima, kikiriki puteru, hlebu, sosovima za salatu…

18/03/2020 15:49

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments