Greške iz prve pomoći koje svi pravimo!

05/06/2019 12:46

Greške iz prve pomoći koje svi pravimo!

Od podizanja glave unazad kada nam curi krv iz nosa, preko lečenja rane sopstvenom pljuvačkom, toliko grešaka pravimo pri prvoj pomoći koje nam i te kako mogu pogoršati stanje.

Sigurno ste svi čuli brojne savete kako da reagujete u slučaju krvarenja iz nosa, posektoina i opekotina.  A da li znate da većina tih saveta može da nam donese više štete nego koristi?

Prva pomoć: U ovome grešite!

Krvarenje iz nosa

Nemojte zabacivati glavu unazad i gurati papirne maramice u nos kada vam curi krv. Nagnite se napred i pritisnite koren nosa. Ukoliko krvarenje ne stane nakon 10 minuta, stavite u nozdrve tampon i idite u Ugentni centar.

Opekotine

Sigurno ste čuli da na opekotinu treba staviti led ili pak margarin, odnosno puter. Međutim, ovo može samo da pogorša stanje kože koja je opečena. Ono što lekari savetuju jeste da opečeno mesto stavite pod prohladnu vodu i da odete kod lekara.

Posekotine

Postoji mit da pljuvačka može da uništi bakterije i da očisti ranu. Međutim, to je daleko od istine. Usta su prepuna opasnih bakterija koje mogu da dovedu do ozbiljnijih infekcija, stoga nikako nemojte svojom pljuvačkom da čistite posekotine i manje rane.

05/06/2019 12:46

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments