Efekti preskakanja doručka zavise od same kilaže

30/11/2017 14:30

Doručkovanje drugačije deluje na masne ćelije kod mršavih i gojaznih ljudi, a istraživači su pokazali kakve efekte ima preskakanje doručka u odnosu na telesnu masu.

Da li nam doručak pomaže da izgubimo višak kilograma ili pak da se ugojimo? Različite studije imaju i različite odgovore. Tako većina studija tvrdi da obilan doručak sprečava grickanje nezdravih namirnica u toku dana i čini nas dugo sitim. Druga studija pak sugeriše da preskakanje obroka nema nikakav udeo u količini kalorija koju unesemo tokom dana.

Međutim, većina istraživanja su imale posmatrački pristup i nisu se bavile mehanizmima iza gubitka kilograma, odnosno našim metabolizmom. Nova studija, s druge strane, upravo je to uradila.

Preskakanje doručka i gojaznost

Naime, ovo istraživanje, britanskog Univerziteta Bat posmatrala je efekte doručka na metabolizam, masne ćelije i gojaznost. U studiji, 49 osoba su ili doručkovali ili postili do podneva šest nedelja. Njih 29 bilo je klasifikovano kao osobe sa normalnom kilažom, dok je 20 njih bilo gojazno. Učesnici su konzumirali 350 kalorija u roku od dva sata nakon buđenja, dok oni koji su postili, nisu jeli ništa do podneva.

Uz posmatranje kardiometaboličkog zdravlja i apetita, naučnici su ratili i aktivnost 44 gena ključnih za regulaciju proteina, kao i sposobnost masnih ćelija da pretvore glukozu u insulin.

Rezultati su pokazali da kod ljudi sa normalnom kilažom, preskakanje doručka dovelo je do sagorevanja masnih naslaga i ubrzavanja metabolizma. Međutim, kod gojaznih ispitanika ovo nije bio slučaj.

Naime, odrasle gojazne osobe često razviju otpornost na insulin, pa tako masne ćelije ne uzimaju dovoljno glukoze kako bi ga pretvorile u insulin.

Istraživači misle da je u pitanju prilagodljiv mehanizam ljudi sa problemom gojaznosti, gde njihovo telo limitira količinu glukoze koje daje masnim ćelijama.

Međutim, istraživači upozoravaju da je studija bila mala i da je potrebno još istraživanja.

30/11/2017 14:30

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments