Ovaj vitamin je važan za prevenciju oboljevanja od koronavirusa!

15/04/2020 12:30

Ovaj vitamin je važan za prevenciju oboljevanja od koronavirusa!

Nedavnim istraživanjem se došlo do zaključka da je vitamin D ekstremno važan u prevenciji respiratornih infekcija, među koje spada i COVID-19.

Vitamin D deluje na imuni sistem, tako što ga čini jačim u borbi sa bolešću.

Vitamin D je supstanca koja je uključena u mnoge procese u ljudskom organizmu. Odavno su poznati efekti koje on ima na apsorbciju kalcijuma, koji ima efekte na kosti. Poslednjih godina su otkriveni i drugi efekti, od kojih su najbitniji oni koji utiču na imuni sistem. Formiranje i aktiviranje vitamina D ima više etapa, od kojih je poslednja u koži, pod dejstvom prirodne svetlosti.

Jedno istraživanje je pokazalo da vitamin D smanjuje rizik od respiratornih infekcija kod polovine osoba koje su ga uzimale kroz suplemente. Čak iako ne znamo tačno koja je uloga vitamina D u borbi sa koronavirusom, uzimajući u obzir da on jača imuni sistem i ima blagotvorno dejstvo da kosti i mišiće, trebalo bi ga uzimati u obliku suplemenata dok sedite u kući. Izolacija je neophodna u ovakvim momentima, ali se zbog toga manje krećemo. U ovakvim situacijama mišići slabe, a ovaj vitamin pomaže u njihovom obnavljanju.

Životni stil sa malo vremenskih perioda koji se provode napolju, i malim delovima kože koji su izloženi suncu, vodi do povećane potrebe za vitaminom D u obliku suplemenata. Ako je potreba odojčeta za vitaminom D, koja se navodi u knjigama iz pedijatrije iz 20. veka, 400-800 UI dnevno, verovatno da je sada potrebno 1.000-2.000 UI dnevno. Prema mišljenju stručnjaka, verovatno da je i odraslim ljudima potrebna ista doza. Potreba za ovim vitaminom je još veća kod osoba u godinama, onima koji pate od bolesti bubrega i jetre, ili onima koji uzimaju kortikosteroide. 

Postoje preparati u tečnom stanju koji sadrže vitamin D i oni u čvrstom stanju. Mnogi suplementi su kombinovani, pa se u njima, pored vitamina D, nalaze kalcijum, magnezijum ili drugi minerali.

Kada je reč o simptomima, kod odraslih osoba to može biti tetanija, koja ukazuje i na nedostatak kalcijuma. Tu je i spasmofilija.

Generalno, za deficit vitamina D je zaslužna i ishrana. Ovaj vitamin se nalazi u ribi, govedini, siru i žumancetu.

15/04/2020 12:30

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments