Šta je bolje – brisanje ili sušenje ruku?

22/09/2021 11:42

Šta je bolje – brisanje ili sušenje ruku?

Iako sušač predstavlja dobar način za sušenje mokrih ruku, stručnjaci ga ne preporučuju.

Naime, tokom sušenja, štetni organizmi se raspršuju.

Štetni sušač

Stručnjaci ističu da je ruke mnogo boje ne osušiti nego ih sušiti pod sušačem, jer se na taj način štetni mikroorganizmi u velikoj meri šire.

Preporučuje se brisanje ruku ubrusom.

Sprovedeno istraživanje o količini gljivica, bakterija i virusa koje sušači raspršuju, obuhvatilo je aparate u bolničkim kupatilima u Parizu, Lidsu i Udinama. Istraživanje je trajalo tri meseca.

Stručnjaci su posmatrali dva toaleta, koje su korisitli pacijenti, osoblje i posetioci, odnosno zdrave i bolesne osobe.

U svakom kupatilu postojala je mogućnost da se ruke nakon pranja obrišu ubrusom ili osuše sušačem. Na kraju svakog dana, naučnici su uzimali uzorke vazduha i briseve s površina toaleta.

Pogledajte i: Kad ovo vidite više nećete jesti za kompjuterom

Analize uzoraka i briseva pokazale su da je ukupna količina bakterija, kako u vazduhu tako i na površinama toaleta, bila mnogo veća u onim toaletima u kojima su korišćeni sušači za ruke. Takođe, razlike su primećene i u količini postojanja bakterija na ubrusima i na samom sušaču. Podaci su pokazali da je sušač u Udinama, bio sto puta zaraženiji nego papirni ubrusi, u Parizu 33 puta, dok je u Lidsu bio 22 puta zaraženiji.

Ranije istraživanje koje je sprovedeno na Univezitetu u Lidsu, pokazalo je da su sušači za ruke u javnim toaletima pravi izvor velike količine bakterija.

22/09/2021 11:42

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments