Iznenađujućim trikom pobedite nesanicu

04/12/2017 09:46

Iznenađujućim trikom pobedite nesanicu

Većina ljudi pokuša da prevaziđe nesanicu ostankom u krevetu, a naučnici kažu da je to sasvim pogrešan pristup.

Naime, istraživači sa Univerziteta Pensilvanija su, nakon praćenja navika spavanja kod 416 osoba punih godinu dana, otkrili da oni koji ne mogu da zaspe, a ostaju u krevetu, mogu da razviju hroničnu nesanicu.

Greška zbog koje imamo nesanicu

Rezultati su pokazali da oni koji, ukoliko ne mogu da zaspe, ustanu iz kreveta, u proseku su sprečili pojavu nesanice za od 70 do 80%. Naučnici kažu da, iako ovaj savet možda zvuči kontraproduktivno, zapravo nam pomaže da razumemo šta izaziva nesanicu na prvom mestu.

“Ove osobe na spavanje odu rano, ustanu kasno i onda još dremaju u nekom momentu u toku dana. Dok ovo izgleda kao dobar pristup, zapravo može samo kratkoročno doprineti dobrom snu. Na duge staze, ovo stvara disbalans između trenutnih navika spavanja i mogućnosti kada možemo da spavamo. To može uzrokovati nesanicu”, navodi se u istraživanju.

Naučnici savetuju da ukoliko vam je problem da zaspite, ustanite iz kreveta i to vreme iskoristite da pročitate nekoliko stranica knjige ili da zapišete nešto u svoj dnevnik. Prema njima, ovako ćete brže zaspati i imaćete kvalitetniji san, nego da ostanete u krevetu i “terate” sebe da zaspite.

04/12/2017 09:46

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments