Mentalni poremećaji na drugom mestu bolesti u Srbiji

27/07/2021 11:50

Mentalni poremećaji na drugom mestu bolesti u Srbiji

Pametni telefoni su postali više od uređaja koji nam olakšava komunikaciju i čini nas prisutnim na mestima na koja fizički ne može stići. I upravo su tu činjenicu iskoristili tvorci raznih aplikacija. Među, gotovo, najznačajnijim su one koje su u vezi ljudskog zdravlja. Vreme neizvesnosti i stresa, uticalo je na ljudsku psihu i celokupno mentalno zdravlje pojedinca. Kako bi pomogli osobi stručnjaci se trude na sve načine da poboljšaju kvalitet života svima kojima je to potrebno.

Prva na listi aplikacija je, besplatna, “Krug zdravlja”. Ovu mobilnu aplikaciju osmislilo je Udruženje za podršku ljudima sa neurozom “Herc”, a koja je  namenjena osobama sa psihičkim problemima. Cilj je unapređenja mentalnog zdravlja stanovništva, ali i edukacija kao i pružanja podrške.

pročitajte još i: Kako pobediti anksioznost? Suočiti se sa njom!

Ovo Udruženje je pokrenulo aplikaciju u okviru projekta razvoja socijalnog preduzeća “Herc&DO – doing good for good”, a podržali su ga Karitas Srbije, Delegacija EU, Ministarstvo omladine i sporta, Kancelarija za mlade… Uz pomoć aplikacije udruženje može da pruži pomoć, podršku ili uputi na stručna lica sve one koji se bore ili suočavaju sa agorafobijom ili socijalnom anksioznošću. Takođe, uz ove veliki problem ljudima predstavlja i eventualna udaljenost stručnjaka, ali je namenjena  i osobama koje žele da ostanu anonimne.

Udruženje “Herc” je jedino udruženje u Srbiji koje je specijalizovano za problematiku neurotskih poremećaja. A izdvojićemo zašto je važno da takva organizacija postoji u zemlji, najpre zbog činjenice da su mentalni poremećaji drugi najveći zdravstveni problem domaćeg stanovništva i to odmah iza kardiovaskularnih bolesti. Prema podacima, u Srbiji od anksioznih poremećaja pati 25 odsto populacije ili svaka četvrta osoba, a svaka 10 od paničnog poremećaja.

saznajte i: Da li su depresija i anksioznost zarazne?

Podaci kažu i da 42 odsto srednjoškolaca anksiozno, a učestalost samoubistva kod adolescenata povećala se za 50 odsto. Takođe, 20 godina ranije, u odnosu na ostatak populacije, umiru osobe sa ozbiljnim mentalnim poremećajima. Savremen život, pre svega stres uzrok je za više od 75 odsto bolesti.

Sve su ovo razlozi koji su uticali za stvaranje aplikacija, a ona nudi: prepoznavanje simptoma, tehnike za prevazilaženje određenih stanja, video radionice, opciju “Pitajte psihologa”, chat room, forum, informacije o poremećajima, psihološke testove. Treba napomenuti da aplikacija nije namenjena lečenju, već da pomogne kako bi do lečenja došli.

Aplikaciju možete preuzeti OVDE i OVDE

A o delovanju Udruženja “Herc” više možete saznati na SAJTU ili preko društvenih mreža FB, Instagram i Twitter

 

27/07/2021 11:50

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments