Ovo su najzdravija ulja

14/04/2020 14:46

Ovo su najzdravija ulja

Hladno ceđena ulja imaju niz benefita za zdravlje čoveka, koje ne treba ignorisati. Ova ulja se transformišu u energiju i pomažu razvoj ćelija.

Pored toga, ove dobre masti pomažu u borbi sa lošim holesterolom. Ova ulja ne treba termički obrađivati, već njima prelivati namirnice, najbolje salate.

Ulje od suncokreta je veoma bogato vitaminom E i dobro je za zdravlje arterija i srca. Ovaj vitamin ima snažan antioksidantni efekat, dobar je za prevenciju starenja ćelija, stimuliše imuni sistem i osigurava normalan razvoj nerava.

Ovo ulje je izvor polinezasićenih masti i vitamina A, koji utiče na rast kostiju i zuba, sprečava sve vrste infekcija. Preporučuje se osobama sa arterosklerozom i hipertenzijom.

Maslinovo ulje je bogato nezasićenim masnim kiselinama, antioksidansima i mineralnim solima, veoma je ukusno i efikasno u lečenju velikog broja zdravstvenih problema, od problema sa jetrom, gihta, reumatizma, hemoroida, do kancera. Česta upotreba ovog ulja čuva srce, creva i reguliše pritisak.

Ulje od orha je dobro za prevenciju srčanih oboljenja. Kada se redovno koristi (20-40g dnevno), ima značajne efekte. Koristi se i za prevenciju propadanja zidova krvnih sudova. Preporučuje se dijabetičarima, anemičarima, osobama koje puno rade, ali i osobama koje se susreću sa emocionalnom nestabilnošću. Pošto se lako kvari, treba ga držati u frižideru.

Ulje susama, kao i ostala ulja, sadrži vitamin E, masne kiseline, lecitin i minerale. Koristi se kao prevencija za degenerativne bolesti (artritis, arteroskleroza, Alchajmer) i za jačanje imuniteta.

Ulje od semenki grožđa je jako dobro za imunitet, a stručnjaci preporučuju minimum 20g dnevno. Ovo ulje sadrži značajne količine vitamina E i F, zatim minerale kao što su cink, bakar, selen i procijanidin, koji usporava starenje. Ovo ulje je dobro za prevenciju vaskularnih oboljenja, kao što su arteroskleroza, vaskularna krhost ili arteritis. Pokazalo se da osobe koje žive u područjima gde se učestalo koristi ovo ulje nemaju toliko problema sa kardiovaskularnim oboljenjima ili bolestima nervnog sistema, a antioksidansi koji se nalaze u ovom ulju zaustavljaju degenerativne procese na mozgu kod starijih ljudi. Ovo ulje je dobro i za one osobe koje imaju problema sa vidom i cirkulacijom.

14/04/2020 14:46

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments