Ove namirnice sprečavaju zadržavanje vode u telu

18/07/2022 10:49

Ove namirnice sprečavaju zadržavanje vode u telu

Kada telo zadržava vodu, reč je o edemu.

Naime, ovaj višak vode se iz određenog razloga ne luči, već naprotiv, nagomilava se.

Otoci na rukama i nogama

Edem ili zadržavanje vode, manifestuje se oticanjem ruku, stopala i zglobova. Žene često pate od ove pojave, kada su u drugom stanju ili tokom menstrualnog ciklusa.

Postoji još nekoliko razloga za zadržavanje vode u organizmu.

Stručnjaci savetuju upotrebu određenih namirnica, kako bi se izbacio višak vode!

Krastavac

Krastavac je niskokalorična namirnica, koja sadrži kofeinsku kiselinu, vodu i nutrijente koji omogućavaju izbacivanje mokraćne kiseline iz bubrega.

Brusnice

Brusnice su bogate vitaminom C i antioksidansima. Idealne su za izbacivanje vode iz organizma i štite od toksičnih i slobodnih radikala.

Lubenica

Prava letnja voćka i poslastica – lubenica sadrži 92 odsto vode, plus vitamine i minerale!

Celer

Zahvaljujući jedinjenju kumarin koji sadrži, celer pomaže da se telo očisti tako što podstiče izbacivanje viška vode kroz urin. Takođe, odličan je za pospešivanje varenja i snižavanje visokog pritska.

Đumbir

Đumbir je jedna od najzdravijih namirnica i najmoćnija kada su diuretička svojstva u pitanju! Odličan je za oslobađanje tela od štetnih toksina.

Šargarepa

Šargarepa pomaže u detoksikaciji organizma i u održavanju zdravog nivoa holesterola u krvi. Bogata je kalijumom i antioksidansima.

Zeleni čaj

Istraživanja su pokazala da je zeleni čaj izuzetno moćan prirodni diuretik. Naime, redovno ispijanje zelenog čaja smanjuje količinu masnih naslaga.

Maslačak

Maslačak se kao prirodni diuretik koristi od davnina. Njegov ekstrat se u evropskoj medicini koristi za lečenje mnogih stanja, a u Nemačkoj je odobren kao odlično sredstvo za sprečavanje zadržavanja vode.

18/07/2022 10:49

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments