Kako dolazak jeseni utiče na astmu?

08/10/2022 11:58

Kako dolazak jeseni utiče na astmu?

Iako se astma, uglavnom javlja u detinjstvu, većina ljudi se sa prvim simptomima susreće tek u zrelom dobu.

S dolaskom jeseni, simptomi se pogoršavaju zbog tri razloga.

Simptomi astme u jesen

Simptomi astme se najčešće manifestuju kroz “zviždanje” u grudima, zatim kroz nedostatak daha, stezanje u grudima i kašalj.

Ovi simptomi se pogošavaju u jesen, a glavni razlog su vremenske prilike, odnosno hladan, vlažan vazduh i padavine.

Jesen je takođe period kada deca kreću u školu, a zaposleni se sa godišnjih odmora vraćaju na posao. To su idealna mesta za razvijanje i širenje virusnih respiratornih infekcija i prehlade, koja je i jedan od uzročnika pogoršanja tegoba astme.

Ambrozija, takođe utiče na pogoršanje simptoma. Do najveće koncentracije njenog polena dolazi u jesen, dok se njen značaj u pogoršanju astmatičnih tegoba ogleda u tome što veliki broj osoba sa astmom ima problema i sa alergijskim rinitisom.

U lečenju je najbitnije redovno i pravilno koristiti pumpicu i pridržavati se saveta lekara za slučaj pogoršanja simptoma.

Međutim, terapija nije univerzalna. Naime, plan lečenja i postupanje kod pogoršanja tegoba, prilagođavaju se svakom pacijentu pojedinačno.

Prema rečima lekara, kod nas je ovo veliki problem, jer pacijenti ne koriste redovno terapiju. Brze pumpice nisu preporučljive. Od velike je važnosti i sama tehnika za inhalaciju, za čiju upotrebu bi svaki pacijent trebalo da se obuči.

08/10/2022 11:58

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments