Koje namirnice ne prijaju reumatičarima?

10/09/2021 09:45

Koje namirnice ne prijaju reumatičarima?

Od reumatskih tegoba pati veliki broj ljudi, čak tri četvrtine stanovništva u Srbiji. 

Reč je o najčešćoj grupi oboljenja.

Pravilna ishrana pomaže

Reumatske bolesti najviše pogađaju zglobove i mišićno-vezivno tkivo.

Stručnjaci ističu da su tegobe posebno izražene, onda kada je vlažno i hladno vreme i kada dolazi do promene pritiska. Godišnja doba, jesen i zima predstavljaju najteži period za osobe koje pate od reume.

Pored redovne terapije, pomaže i pravilna ishrana.

Naime, kroz pojedine namirnice u organizam se unosi arahidonska kiselina i polinezasićena omega- 6 masna kiselina, koje su veoma važne u nastajanju ove bolesti, odnosno upala i bolova koje izaziva.

Kako bi se sprečili bolovi, potrebno je konzumirati hranu koja sadrži što manje ove kiseline. Tako, konzumacijom pilećeg i ćurećeg mesa, u organizam se unosi duplo manje arahidonske kiseline, nego konzumacijim goveđeg i svinjskog mesa. Svinjaska mast, sir elemental i žumance, takođe sadrže određen nivo ove kiseline.

Namirnice poput voća, povrća, oraha, pirinča i biljnih ulja, ne sadrže arahidonsku kiselinu, te se preporučuje konzumacija ovih namirnica, na svakodnevnom nivou.

Poznato je i da je vitamin E odličan u borbi s reumom, a sadrži ga svež krastavac. Takođe ga sadrže bademi, lešnici, suncokretovo ulje i orahovo ulje.

Kako bi se sprečila upala, stručnjaci savetuju unos namirnica koje su bogate omega – 3 masnim kiselinama, koje se nalaze u lososu, skuši i tuni. Namirnice od belog brašna se ne preporučuju.

Stručnjaci ističu da je velika količina mokraćne kiseline negativno utiče na organizam, te se mora zaštiti, izbegavanjem namirnicama koje sadrže purine, poput govedine, svinjetine, pasulja, graška, sočiva, piva i soje.

10/09/2021 09:45

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments