Šta uzrokuje hronični umor?

22/12/2021 10:10

Šta uzrokuje hronični umor?

Naučnici veruju da objašnjenje za sindrom hroničnog umora (SKU) leži u načinu na koji imuni sistem kod nekih ljudi reaguje na neku zdravstvenu tegobu.

Sindrom hroničnog umora definiše se kao teška i dugotrajna psihička i fizička nemoć bez mišićne slabosti.

Uzrok hroničnog umora

Obolele osobe navode da je stanje poput virusne infekcije, s otokom limfnih čvorova, malaksalošću, temperaturom i simptomima gornjih disajnih puteva.

Glavni simptom je izražena klonulost, koja traje oko šest meseci i znatno ometa svakodnevne aktivnosti. U svetu, od ovog sindroma boluje oko 17 miliona ljudi.

Britanski naučnici su upotrebili lek interferon alfa. U pitanju je protein koji nastaje u telu, a proizvode ga između ostalih i bela krvna zrnca. Ovaj lek se koristi u borbi protiv hepatitisa i biološki je proizveden.

Prema rečima profesorke Alise Rusel sa Instituta za psihijatriju i psihologiju londonskog Kraljevskog koledža, uspeli su da dokažu, da je imuni sistem osoba sklonijih razvoju SKU-a bio preterano aktivan, pre i posle ubrizgavanja interferona alfe.

Pojedini pacijenti koji primaju ovaj lek, osećaju snažan umor tokom lečenja, a neki i hroničan umor, čak mesecima nakon prestanka primanja terapije.

22/12/2021 10:10

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments