Sedam saveta za poboljšanje zdravlja vaše kose

27/11/2020 16:49

Sedam saveta za poboljšanje zdravlja vaše kose

Održavanje zdrave i lepe kose nije tako teško, kako  možda ponekada  u stvarnosti  izgleda. Zapravo, potrebno je primeniti niz  korisnih saveta, koje moramo neprestano primenjivati kako bi se rezultati održali tokom vremena. Ponekada žene u potrazi za adekvatnom negom, koriste proizvode koji nisu dovoljno kvalitetni ni korisni za zdravlje njihove kose i time joj nanose ozbiljnu štetu. Tada veoma često zaboravljaju koliko je adekvatna i  profesionalna nega važan faktor u celom procesu.

Upravo danas želimo da podelimo sa vama sedam korisnih saveta  za održavanje vaše  zdrave i lepe kose.

ČETKAJTE VAŠU KOSU NEKOLIKO PUTA SVAKI DAN

Četkanje kose je mnogo važnije, nego što možda verujemo da jeste. Četkanje se koristi ne samo za uklanjanje čvorova i isprepletenih vlasi, nego i za stimulaciju i cirkulaciju vlasišta a samim tim doprinosi i njenom boljem rastu i jačini. Sigurno se sada pitate kada i koliko puta treba četkati vašu kosu. Preporuka je da kosu četkate dva do tri puta na dan. Prvo četkanje bi moglo biti pre pranja kose, jer je tada lakše da je raščešljamo pre kvašenja,  a ne dok je mokra. Mokra kosa je osetljivija od suve i preporuka je da uvek kosu češljate dok je suva, ukoliko ste u mogućnosti. Drugo četkanje bi bilo nakon pranja kose, a treće bi bilo uveče pred spavanje. Najbolje je kosu četkati idući od korena ka donjem delu vaših vlasi, kako biste izbegli čupanje i kidanje dlake.

IZABERITE PROFESIONALNE ŠAMPONE ZA NEGU VAŠE KOSE

Iako mnogi konvencionalni šamponi obećavaju rezultate poput pune mekoće i sjaja, istina je da ih mnogi postižu na veštački i privremeni način upotrebom silikona i neprirodnih  sastojaka. Navedene komponente samo na kratko vreme donose atraktivne rezultate, jer kasnije uzrokuju višak masti. Pored toga, dugotrajno prouzrokuju još više suvoće i kovrdžanja kose. Zato je važno da izaberete visoko profesionalne šampone koji u svom sastavu ne sadrže parabene, silikone i sulfate koji samo mogu dodatno da oštete kosu, a ona  će sigurno ceniti pametne odabire tako što će vam podariti fantastičan sjaj i prirodan izgled.

KOLIKO JE PRAVILNA UPOTREBA REGENERATORA ILI MASKE ZA KOSU VAŽNA ZA LEP IZGLED VAŠE KOSE?

Regenerator je nezamenljiv dodatak uz šampon, koji vlaži kosu, vraća joj izgubljeni sjaj i omogućava lakše raščešljavanje i kasnije oblikovanje. On je neophodan u procesu adekvatnog i profesionalnog tretiranja kose. Najbolje ga je koristiti uvek nakon šamponiranja, uz blagu masažu. Regenerator bi trebalo da primenite nakon što ste kosu dobro isprali mlakom vodom. Ono što je najvažnije jeste da upamtite da je regenerator najbolje prvo naneti na krajeve pa tek onda blagim pokretima, poput lagane masaže kože glave, naneti i na ostatak kose pri korenu. Napravite blagu masažu tako da svi hranljivi sastojci dobro prodru u kosu. Pustite da deluje nekoliko minuta. Dovoljno je da nanesete manju količinu, jer veće količine regeneratora mogu da izazovu pojavu bespotrebne masnoće na koži glave, posebno ako   inače imate masniji tip kose. Ukoliko je kosa suvlja, možete naneti veću količinu ali samo na donje delove vaše kose, pri krajevima. U oba slučaja izbegavajte direktno nanošenje regeneratora na koren kose. Takođe, prilikom  pranja kose, koristite češalj sa širokim zupcima, kako bi se regenerator pravilno rasporedio na sve delove vaše kose, tamo gde je najpotrebnije. Ako je vaša kosa izuzetno oštećena i zahteva dodatnu negu, naš savet je da u regenerator dodate nekoliko kapi arganovog ili maslinovog ulja kako biste poboljšali kvalitet vaše kose. U procesu nanošenja regeneratora bitno je i kako ispirate vašu kosu. Vrlo je važno da odstranite regenerator nakon što je dao svoj puni efekat i da ne dozvolite da se na bilo kojim mestima na temenu glave ili vlasima on zadrži. Iako je već dobro poznat savet da ponekada, barem jednom nedeljno napravite pauzu i dozvolite vašoj kosi da se odmori od preparata, naš savet bi pored toga bio da je korisno pažljivo kombinovati profesionalne  šampone i regeneratore za kosu.

DOBROBITI REDOVNOG ŠIŠANJA VAŠE  KOSE

Potrudite se da svake godine, pre odlaska na odmor, osvežite izgled vaše kose, tako što ćete skratiti samo njene krajeve i na taj način ćete sprečiti da se vaša kosa još više lomi i suši nakon izglaganja sunčevim zracima.  Ovo ne treba da budu radikalni potezi već samo minimalna preventivna nega, koja će vam pomoći da se vlakna kose održe u dobrom stanju.

FABRANJE KOSE – KADA I KOLIKO ČESTO?

Izbegavajte farbanje kose neposredno pred odlazak na more. Ukoliko se ne organizujete drugačije, potrebno je da farbanje obavite barem 15-ak dana pre izglaganja sunčevim zracima, kako biste izbegli da vaša kosa bude krhka tokom izlaganja suncu. Naravno, postupak farbanja kose je podjednako važan, kao i negovanje kose, jer je i on njen sastavni deo. S toga, treba obratiti posebnu pažnju da farbe koje koristite budu bez amonijaka, da je ne farbate više od pet puta godišnje, i da vašu kosu prepustite  profesionalcima, kojima verujete i u čiji rad ne sumnjate.

UPOTREBA FENA U SLUŽBI LEPOTE VAŠE KOSE

Upotreba fena, uvijača za kosu i drugih estetskih pomagala u danima intenzivne nege vaše kose treba da smanjite na minimum, kako bi efekti nege bili potpuni. Ukoliko dane provodite na moru, potrudite se da tada kosu sušite na suncu, bez upotrebe fena. Barem u danima leta imamo mogućnost prirodnog sušenja, koje naša kosa posebno voli.

ISHRANA I VITAMINI

Važnost ishrane i odgovarajuće suplementacije zasigurno će Vam pomoći da poboljšate kvalitet svog života na dugoročnom nivou. Pravilan odabir ishrane kao i dodataka istoj, pomoći će vam da vaša kosa i koža  zablistaju. Pored povećanja unosa vitamina B, dodajte vašoj ishrani i cink. Oba vitamina zasigurno će obezbediti barem osnovnu neophodnu potrebu vaše kose. Sigurno vam je poznato da u današnjem brzom i stresnom vremenu, kada ne uspemo pravilnom ishranom da nadomestimo nedostatak vitamina, najbolji način da to učinimo jeste odabir profesionalne suplementacije za muškarce i žene, koja u sebi već sadrži odgovarajuće vitamine i minerale neophodne za zdraviji izgled i kvalitet vaše kose.

27/11/2020 16:49

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments