Zašto treba jesti kestenje?
Povezane objave
Jesen nam donosi kestenje, koje itekako treba uvrstiti u ishranu.
Naime, brojni su benefiti koje nam donosi konzumacija kestenja.
Zdravo kestenje
Miris i slatkast ukus su prepoznatljive karakteristike kestenja, koji ima široku primenu u kulinarstvu. Kestenje sadrži malu količinu masti, visok procenat skroba i vitamina C.
Zašto ga treba uvrstiti u ishranu?
Kestenje je bogato biljnim vlaknima i složenim ugljenim hidratima, pa brzo izaziva sitost. Predstavlja idealnu kombinaciju kalcijuma, fosfora i magnezijuma, pa kao takav ima odličan uticaj na kosti i zube.
Sadrži minerale i vitamin B, pospešuje zdravlje nervnog sistema i sprečava neurološke promene.
Veoma je koristan u ishrani dijabetičara, usled spore apsorpcije ugljenih hidrata. Kestenje sadrži esencijalne amino kiseline.
Stručnjaci preporučuju brašno od kestenja, osobama sa celijakijom i onima koji su u velikoj meri osetljivi na gluten.
Odličan je u borbi protiv anemije i ima efekat kardio štita jer sadrži dobe masti i obezbeđuje dobru proporciju omega 3 i 6 masnih kiselina.
Preporučuju se osobama sa visokim krvnim pritiskom jer sadrže malo natrijuma i dosta kalijuma. Takođe, konzumacijom kestenja omogućavate dobar rad crevnog sistema i dobro stanje bakterijske flore.
Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*