Koliko su zdravi probiotici?

14/09/2022 10:08

Koliko su zdravi probiotici?

Probiotici idu uz antibiotike i važni su za zdravlje creva, to je ono što znamo.

Međutim, prema mišljenju pojedinih stručnjaka, oni nisu efikasni koliko smo mislili.

Prirodni probiotici i suplementi

Poznato je da je jogurt odličan prirodni probiotik koji pospešuje varenje i povoljno utiče na zdravlje.

Pored jogurta, često se, ukoliko je potrebno, preporučuju i suplementi probiotika, ali rezultati sprovedene studije pokazali su da probiotici nisu tako delotvorni.

Naime, mogu loše uticati na rad creva.

Šta su probiotici?

Reč je o živim mikroorganizmima koji se nalaze u jogurtu, kiselom povrću i u određenim suplementima.

Rezultati ranijih istraživanja pokazali su da probiotici jačaju efekte dobrih baterija koje se nalaze u digestivnom traktu. Na taj način pomažu telu da apsorbuje hranu i da se izbori sa infekcijom.

Međutim, nova istraživanja pokazuju drugačije rezultate. Stručnjaci su želeli da utvrde koliko suplementi probiotika utiču na gastrointestinalni trakt, odnosno da li utiču uopšte. Otkriveno je da su mnogi ljudi otporni na efekte probiotika.

U istraživanje je uključeno 19 ljudi, svi su konzumirali 11 vrsta probiotika. Samo kod osmoro ispitanika, zabeležen je uticaj bakterije u digestivnom traktu. Prema tome, mnogima ovi probiotici nisu pomogli u razvoju dobrih bakterija.

Kako navodi biolog Eran Segal, uobičajeni probiotici, više se ne mogu smatrati univerzalnim. Studija je pokazala da je uloga mikrobioma u crevima vrlo specifična.

Istraživači su još utvrdili da uzimanje probiotika nakon što je osoba pila antibiotike – što se neretko radi da bi se povratio balans zdravih bakterija – može da donese više štete nego koristi.

Poznat je podatak da antibiotici uništavaju sve prirodne bakteriju u organizmu, dobre i loše, te mnogi uzimaju i probiotike.

Ipak, istraživanje je pokazalo da probitiotici ne pomažu uvek da se povrati balans bakterija.

Stručnjaci napominju da cilj sprovedenog istraživanja nije ukidanje probiotika, odnosto prestanak konzumacije, već podizanje svesti o tome da ne pomažu svima. Odnosno, nekima bi čak moglo i da naškodi.

Savetuje se oprez i konsultacija sa lekarom.

14/09/2022 10:08

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments