Da li spavate dovoljno? Proverite na jednostavan način!

13/05/2017 11:22

Da li spavate dovoljno? Proverite na jednostavan način!

Svi stručnjaci će se složiti sa činjenicom da je za pravilno funkcionisanje organizma i očuvanje zdravlja potrebno da spavamo dovoljno.

Odraslim osobama potrebno je između sedam i devet sati sna u toku noći, dok popodnevna dremka, iako jako korisna, ne može to da nadoknadi.

Da li spavate dovoljno?

Naravno, nije svima dovoljna niti potrebna ista količina sna, a ako želite da saznate da li spavate dovoljno ili vam je možda potrebno više sna – to možete učiniti na veoma jednostavan način.

Koliko vam vremena treba da zaspete? Upravo je u tome odgovor i na pitanje – da li dovoljno spavate u toku noći?

Spavanje na stomaku je najgore za zdravlje

Da biste saznali da li imate dovoljno sna potrebno je da popodne odete u spavaću sobu i pokušate da spavate. Upravo vreme koje vam bude potrebno da zaspete jeste pokazatelj da li ste hronično neispavani ili ipak spavate onoliko koliko vam je dovoljno da funkcionišete kako treba.

Kako biste dobili što tačniju informaciju o tome koliko vam je popodne potrebno vremena da zaspete – iskoristite jedan proveren trik. Sa sobom u spavaću sobu ponesite metalni poslužavnik i kašiku. Poslužavnik stavite pored kreveta, a kašiku držite u ruci koja vam se nalazi sa strane kreveta gde se ostavili poslužavnik.

Proverite da li spavate dovoljno!

Pogledajte koliko je bilo sati kada ste legli, a čim zaspete i opustite se kašika će vam ispasti na poslužavnik što će vas (najverovatnije) probuditi (jer ste ipak legli popodne da spavate, pa san možda i nije tako tvrd). Kada ste se trgnuli iz sna – pogledajte koliko je vremena prošlo od kada ste legli.

  • Ako zaspite nakon 15 minuta – do znači da je sa količinom sna u vašem životu sve u redu i da spavate sasvim dovoljno, samo tako nastavite!
  • Ako vam bude potrebno 10 minuta da zaspete – to znači da ne bi škodilo da barem ponekad produžite vreme spavanja kako biste “nadoknadili” neophodan san.
  • Ukoliko vam nije bilo potrebno ni pet minuta da zaspete – smatrajte da patite od ozbiljnog nedostatka sna i da je potrebno da svoje (ne)spavajuće navike promenite što pre i sebi obezbedite više sna tokom noći!
13/05/2017 11:22

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments