Lični uspeh zavisi od našeg odnosa sa drugim ljudima

25/03/2015 10:53

Lični uspeh zavisi od našeg odnosa sa drugim ljudima

Čovek može na mnogo različitih načina da dostigne uspeh u životu – kupovinom nove kuće, započinjanjem nove karijere ili zasnivanjem porodice. Ništa od ovoga se ne dešava lako, a da bi se išta od pomenutog dostiglo, potrebno je uložiti mnogo strpljenja i truda.

Postoji i drugi način da čovek bude uspešan. Uspehom se smatra i to ako smo zadovoljni stanjem sopstvenog uma. Štaviše, mentalno stanje pojedinca je često početna tačka za ostvarivanje svih drugih životnih uspeha i igra veoma važnu ulugu u izgradnji ispunjenog života.

drugarice

Veze sa drugim ljudima nam pomažu da budemo stabilni i da napredujemo u pravom smeru

Prema Bruk Finej, profesorki društvene psihologije iz Pitsburga, ispunjen život se stiče uz pomoć sistema podrške. Taj sistem podrške se odnosi na veze koje čoveg gradi sa drugim ljudima. Veze sa drugima, ma kakve prirode one bile, direktno utiču na to kako razumemo i kako koristimo svoju motivaciju.

Ona objašnjava da je ispunjena osoba u stvari srećna osoba, i to srećna u svakom pogledu. To je osoba koja redom i sa lakoćom dostiže svoje ciljeve. Umovi ispunjenih ljudi su pročišćeni i potpuno skoncentrisani na krajnji cilj. Čim dostigne svoj cilj, takva osoba raste, a tako i njena pozitivna snaga. Veze sa drugim ljudima nam pomažu da budemo stabilni i da napredujemo u pravom smeru. Samim tim, interpersonalne veze bi se mogle posmatrati kao inkubator ciljeva. One hrane i unapređuju mentalno stanje pojedinca. Posebno dobra osobina veza je ta što sve osobe koje pripadaju jednoj zajednici imaju istu pomoć i korist koje proizilaze iz njihove veze.

Raznovrsnost veza

dvoje-mladih

Partneri svojim savetima neprekidno bodre jedan drugoga i nastavljaju da neguju svoju ispunjenu zajednicu

Mnogo šta se može smatrati interpersonalnom vezom. Na primer, ljubavne veze su jedan oblik zajednice i pokazale su se kao kao veoma dobar sistem podrške pojedincu. Kada su dve osobe deo zajednice, one imaju neverovatan uticaj jedna na drugu. S obzirom na to da ovakva veza počiva na ljubavi, briga koju jedna osoba pokazuje prema drugoj je, takoreći, identična onoj koju čovek sam za sebe oseća. Takva veza je zdrava. Ona pomaže dostizanju poslovnog uspeha i uspostavljanju dobrih veza sa članovima porodice. Partneri svojim savetima neprekidno bodre jedan drugoga i nastavljaju da neguju svoju ispunjenu zajednicu.

Još jedan primer veoma snažnih veza jesu porodične veze, odnosno veza koju imaju roditelji i deca. Roditeljstvo se direktno odražava na život deteta i to je dobro poznata činjenica. Prema osnovnim psihološkim istraživanjima, značajniji deo nečije ličnosti se izgradi do uzrasta od 7 godina i to je osnova na kojoj se život dalje gradi.

Ne treba zaboraviti ni prijateljske veze. Prava prijateljstva se sklapaju za ceo život i ona su odlična podrška svakom pojedincu.

Veze u teškim momentima

prijateljice-zagrljaj

Naš odnos s drugim ljudima utiče na svaku sferu našeg života

Kada dođu teški momenti, prave veze se ne rasture, već ojačaju. Upravo snaga koja dolazi od zajednice pomaže čoveku da se oporavi. Momenat kada se neko suoči sa problemom daje priliku bliskim osobama da pokažu svoju najbolju stranu i da svojom ljubavlju pomognu dragoj osobi. Poznato je da i veze, same po sebi, mogu biti suočene s poteškoćama. Bez obzira na to, težak period može doprineti utvrđivanju i osnaživanju veza koje su svakom članu zajednice veoma važne. Baš tada postaje potpuno jasno da veza i dalje počiva na snažnim emocijama.

Veze su te koje prijatelje, ljubavnike i članove porodica ohrabruju da izađu iz svojih skrovišta. Kada se jedan član zajednice sretne sa nepoznatim, drugi će mu biti podrška i podsticaj da pokuša nešto novo ili da se suoči s promenom. To je moć voljenih, bliskih osoba.

Naravno, ne susreće se čovek samo s teškim situacijama. Mnoge prilike se mogu opisati i kao slavne. U svakom slučaju, potvrđeno je da naš odnos s drugim ljudima utiče na svaku sferu našeg života, a među pojedincima koji vode ispunjene živote, oni koji su posvećeni drugima predstavljaju većinu. Direktno ili indirektno, veze s drugim ljudima su rešenje dileme kako postati uspešan.

25/03/2015 10:53

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments