Naučite da se opustite i uživate u životu!

18/06/2016 09:19

Naučite da se opustite i uživate u životu!

Stres na poslu može biti uzrokovan napornim poslom, “nezgodnim” poslodavcem ili lošim kolegama, a ni porodični problemi ne mogu da vas zaobiđu, čak i kada nemaju veze konkretno sa vama.

Svađe sa partnerom, prijateljima, roditeljima, decom… Odgovornost sa sobom donosi i više obaveza, a sve ovo može da nas drži konstantno “u grču”.

Upravo zbog svega toga trebalo bi znati kako da se opustimo u trenucima kada za to ima vremena i kada je to poželjno. I pored svih uticaja iz okoline, često ne možemo da se opustimo – samo zbog sebe.

Subjektivnost je ono što možda veoma negativno da utiče na naš duhovni mir. Nije sve baš onako kako se nama čini, zato je važno znati koje su tehnike opuštanja:

Oslobodite se osećaja krivice

S obzirom na to da smo sami sebe najčešće najveći kritičari – važno je da prvo sebi malo damo oduška. Ne nabijajte sebi osećaj krivice – tako ništa nećete rešiti. Osećaj krivice nas jedino može držati kao u nekom kavezu – iz kog ne možemo da izađemo, a ne možemo ništa ni da uradimo.

Oslobodite se nepotrebnih stvari

Ako želite da dostignete mir i da se opustite kako bi se rešio haos u vašoj glavi, potrebno je prvo da sredite haos u svom životnom prostoru. Najbolje bi bilo da sve što vam nije potrebno bacite i na taj način oslobodite jedne vrste tereta.

Stvari koje su još uvek u dobrom stanju ali vam nisu potrebne – poklonite, bez obzira na to da li je u pitanju nakit, nameštaj, odeća i slično.

Rešite se očekivanja

Najbolje bi bilo da zaboravite na neka očekivanja koja ste imali prema životu, ljudima oko sebe, ali i od sebe. Ako ste u detinjstvu maštali o nekom poslu i određenom načinu života – to ne znači da bi sada trebalo to da vas opterećuje.

To što bi trebalo da se rešite očekivanja ne znači da treba da zaboravite i na neke svoje standarde. Jednostavno – bez visokih ili nepotrebnih očekivanja manje ćete se razočaravati, a u međuvremenu ćete biti mirniji i moći ćete svoj život da živite bar malo opuštenije.

Odbacite loše navike

Jedna od najgorih navika koje biste prvo trebalo da se oslobodite ako želite da budete opušteniji jeste – “uradiću to sutra!”. Upravo na ovaj način prolongirate nervozu i nelagodu koju izaziva ne završen posao.

Umesto toga – potrudite se da sve što možete danas NE ostavljate za sutra i uskoro ćete uvideti sve prednosti takvog “režima rada”.

Znajte kad da kažete “NE”

Jednostavno – ne možete baš uvek svima biti na raspolaganju, za bilo kakvu vrstu pomoći. Čak i kada niste u mogućnosti da pomognete, vi ipak ne znate da kažete ne ili se pravdate. Ovo je jako loše za vas. Naučite kad da kažete “NE” i bićete mirniji. Jednostavno “NE” bez “ali” ili nastavka u kom ćete obrazložiti svoj odgovor.

18/06/2016 09:19

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments