Da li preterujete sa vašim omiljenim napitkom?

20/02/2020 12:01

Da li preterujete sa vašim omiljenim napitkom?

Jedan od najomiljenijih napitaka širom planete je svakako kafa. Obično se služi topla najčešće u vodi ili mleku.

Određena količina kafe može veoma povoljno da deluje na naš organizam – može da nam podigne pritisak i reši nas osećaja pospanosti, pomogne prilikom koncentracije i popravi pamćenje.

Međutim, veliki ljubitelji kafe neretko uspeju da preteraju u konzumiranju, pa tako u toku dana popiju nekoliko šoljica više nego što je preporučljivo.

Ovo su znaci da ste preterali sa kafom danas:

Insomnija

S obzirom na to da kafu pijemo kako bismo se razbudili ujutru ili kako bismo ostali budni i skoncentrisani kad nam je to jako teško – nije ni čudo što upravo kafa može da izazove insomniju onda kada nam je san potreban.

Nesanica se javlja ukoliko u toku dana preterate sa kafom ili ukoliko popijete šoljicu svog omiljenog napitka prekasno – gotovo pred spavanje. Ne dozvolite da vam se to dešava – neka vaša poslednja kafa u toku dana bude bar tri-četiri sata pre nego što planirate da zaspete.

Gorušica

Upravo kafa na prazan stomak može da izazove gorušicu, što se i dešava kod mnogih ljudi – povremeno ili nešto češće – u zavisnosti od količine kafe koju konzumiraju i osetljivosti organizma na kiselinu, koja je u kafi na visokom nivou.

Nervoza

Ukoliko osećate da ne možete da se primirite, ako vam se ruke blago tresu i ne drži vas mesto – znači da ste popili već previše kafe. Do podrhtavanja i nervoze dolazi jer kofein može da aktivira ili oslobodi neke od hormona, kao što je adrenalin – koji nas sprečava da se osećamo umorno, ali može da izazove nervozu.

Preskakanje srca

Kofein u kafi deluje na centralni nervni sistem kao stimulans, zbog čega može da utiče i na otkucaje srca – tako što će ih ubrzati. Upravo preskakanje srca ćete osećati ukoliko ste danas preterali sa količinom kafe koju ste popili.

20/02/2020 12:01

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments