Koje su prednosti samostalnosti?

03/02/2016 13:50

Koje su prednosti samostalnosti?

Samostalnost podrazumeva brigu o samom sebi, bez konstantne pomoći roditelja. Ako želite da budete samostalni morate držati svoj život u svojim rukama i brinuti o njemu.

Međutim, samostalnost sa sobom nosi niz odgovornosti koje ne možemo ni pretpostaviti, ali sloboda koju donosi je neprocenljiva.

Ukoliko se bojite samostalnosti – pogledajte koje su sve njene prednosti:

Osećaj slobode

Oni koji nisu osetili slobodu koju donosi samostalnost – ne mogu ni da zamisle kakav je to osećaj. U potpunosti zavisite samo od sebe i odgovarate samo sebi – šta biste više mogli poželeti?

Nezavisnost vam omogućava da slobodno odlučujete o svemu, da organizujete svoje vreme kako vama odgovara, da se bavite čime želite i nesmetano koračate životnim putem koji ste sami odabrali.

Više samopouzdanja

Sama činjenica da se samostalni – znači da ste napredovali i da ste uspeli da svojim radom i zalaganjem sebi omogućite život kakav želite. Baš zbog toga imaćete više samopouzdanja, a uspesi će se samo nizati.

Znate da ste prešli težak put do nezavisnosti, pa vam problemi sa kojima se susrećete nisu toliko strašni jer znate – da možete sami da ih rešite. Svakim korakom vaše samopouzdanje raste sve više i vi se posle svakog rešenog problema osećate još bolje i sigurnije u sebe.

Finansijska nezavisnost

Samostalnost dolazi sa mogućnosti da sebi obezbedite sve što vam je potrebno – bez pomoći roditelja, babe i dede ili bogatog rođaka koji će vam kupiti šta vam je potrebno.

Osećaj da sami raspolažete svojim novcem je odličan, a veština vladanja finansijama će vam se vremenom razviti, a uz nju i druge veštine potrebne za što bolji samostalni život.

Vremenom ćete shvatiti da je svaka prevaziđena prepreka i svaki uložen trud bio vredan – jer sada sami možete da određujete šta vam je bitno, šta želite da posedujete – i to ćete sami sebi i obezbediti znajući da ste to i zaslužili.

Bolje životne odluke

Kada ste samostalni niko ne može da utiče na vaše odluke, bar ne na način na koji su to ranije činili. Naravno, uvek možete nekoga pitati za savet, ali je konačna odluka na vama.

Donošenje odluka je jedna od važnijih i možda težih stvari sa kojima ćete se u životu susretati, ali vremenom ćete znati na koji način da merite i razmišljate – kako biste na kraju doneli pravu odluku. Uostalom – to je vaša odluka i utiče samo na vaš život!

Razvoj ličnosti i karaktera

Sloboda, samopouzdanje, finansijska nezavisnost – to su stvari koje vas mogu oblikovati. Kada imate sve ovo – onda će vaša ličnost konačno moći da izađe na videlo, a usput – možete je korigovati, pratiti svaki svoj korak i truditi se da izbegavate greške i nadogađujete svoju ličnost – onako kako bi mislite da bi trebalo.

Kada ste samostalni i kada znate da na vaše odluke ne utiče niko, kao i da vaše odluke neće uticati ni na čiji život sem na vaš – spremniji ste na rizike i smelije poduhvate, koji će sigurno uticati i nas kao ličnost. Ovako se gradi karakter i otkrivaju mogućnosti i sposobnosti koje se kriju u vama.

Novi sistem vrednosti

Kada sami zarađujete za svoj život na drugačiji način vrednujete novac koji imate. Isto je i sa vremenom – znaćete više da cenite slobodno vreme i ljude sa kojim ga provodite.

Kako budete vrednovali sebe i svoj život više – tako ćete više vrednovati i život i odluke ljudi iz vašeg okruženja. Od sada ni uspeh neće biti isti, a motivacija će vam biti na višem nivou.

Novi sistem vrednosti doneće u vaš život mnoge nove stvari i teme za razmišljanje koje će promeniti vaš život i učiniti ga znatno boljim.

03/02/2016 13:50

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments