Temperatura tela: Zašto nam se hlade stopala i šake?

14/10/2015 16:07

Temperatura tela: Zašto nam se hlade stopala i šake?

Postoje ljudi kojima se češće nego drugima dešava da su im stopala i šake hladne. Međutim, postoji naučno objašnjenje za ovakve slučajeve.

To što nam se najčešće hlade stopala i šake, kako navodi dr Alber An, prirodni je proces kada se telo trudi da održi temperaturu tela na određenom nivou.

Naravno, to se dešava kada nam je hladno, odnosno kada smo izloženi hladnoći i temperaturi koja je znatno niža od naše telesne temeprature.

Tada telo pokušava da održi unutrašnju temeraturu za “važne” delove tela, pa krv iz ekstremiteta usmerava na druge delove tela, odnosno unutrašnje organe.

Iako mnogi misle da su hladne šake i hladna stopala posledica loše cirkulacije, to nije baš tako. Jednostavno – nekim ljudima je hladnije nego drugima, pa njihovo telo češće na ovaj način reguliše temperaturu tela.

Problem sa cirkulacijom izazivaju problemi sa srcem, jer tada ne dolazi do dovoljnog pumpanja krvi u telo, pa krv ne stiže do svih delova u dovoljnoj meri. Međutim, problem sa crkulacijom ne bi trebalo da imaju zdrave osobe u svojim dvadesetim i tridesetim godinama.

Hlađenje prstiju na rukama i nogama može da izazove i Rejnodova bolest, zbog koje se i koža na ovim delovima tela menja.

Ova bolest je karakteristična po tome što povećava osetljivost tela na hladnoću i stres, što može da izazove i vazospazam, odnosno iznenadno suženje krvnih sudova u ekstremitetima.

Lekari objašnjavaju da su osobama koje imaju ovu bolest često šake i stopala hladni, ponekad mogu da osećaju čak i bol u ovim delovima tela, a često i koža postaje bela ili plava. Međutim, kada se ovi delovi tela ugreju – sve se vraća u normalu.

Postoje i drugi zdravstveni razlozi zbog kog se dešava da ekstremiteti budu hladni, a to je anemija, usporen rad tiroidne žlezde, dijabetes ili oštećenje nerava.

Veoma je važno da ne zanemarimo ove simptome, ali ukoliko je sve u redu sa zdravljem, onda su hledne šake i stopala samo odraz veće osetljivosti na temperaturne promene i ništa više.

14/10/2015 16:07

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments