Koliko je preporučljivo nositi istu pidžamu?

17/10/2022 12:11

Koliko je preporučljivo nositi istu pidžamu?

Ako dugo spavate u istoj pidžami, odnosno ako je dugo niste oprali, treba da znate da zbog toga možete ugroziti svoje zdravlje.

Naime, prema istraživanju stručnjaka, nošenje iste pidžame duži vremenski period može izazvati niz dermatoloških problema.

Vreme je za pranje

Statistički podaci su pokazali da je prosečna dužina vremena tokom kojeg žene nose istu pidžamu 17 dana, dok je muškarci peru nakon 13 dana.

U istraživanju je učestvovalo 2.500 žena, a polovina je istakla da je glavni razlog ne menjanja pidžame, zato što često zaborave koliko su je noći nosile.

Muškarci ne peru pidžamu svake nedelje jer “uhvate i obuku prvo što im se nađe pri ruci”, pokazali su rezultati.

Higijeničarka Lisa Akerli ističe da je važno redovno prati i menjati pidžamu, jer se tokom noći znojimo i uklanjamo mrtve ćelije kože, koje ostaju na pidžami, koja pak predstavlja idealno mesto za dalje razvijanje bakterija, kao i za skupljanje telesnih izlučevina.

Koliko često treba prati pidžamu zavisi od brojnih faktora i naravno, od stepena lične higijene. Unutrašnji deo pidžame treba posmatrati kao donji veš. Kako objašnjavaju stručnjaci, ukoliko legnete nakon tuširanja, pidžama neće biti toliko prljava, te je možete prati na nekoliko dana. Međutim, u slučaju groznice, prehlade ili gripe, pidžamu bi trebalo prati svakog dana.

17/10/2022 12:11

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments