Ishrana koja pomaže kod anemije

26/03/2020 11:38

Ishrana koja pomaže kod anemije

Hemoglobin se nalazi u crvenim krvnim zrncima i sastoji se u velikom delu od gvožđa. On je zaslužan za transport kiseonika iz pluća u tkiva.

Ako je hemoglobin snižen pojavljuju se anomalije na pojedinim organima, metabolizam je poremećen, nivo kiseonika je snižen i dolazi do anemije.

Normalne vrednosti hemoglobina:

Muškarci: 13,5-17g/dl

Žene:12-15g/dl

Trudnice:11-12g/dl

Deca:11-16g/dl

Da biste održali optimalne vrednosti hemoglobina unosite hranu bogatu gvožđem, kao što je spanać, žitarice i morski plodovi. 

Evo nekih predloga šta da jedete da biste povećali nivo hemoglobina:

Nar: Nar sadrži tri puta više antioksidanata od zelenog čaja, vitamine A, C, E, folnu kiselinu I gvožđe.

Morski plodovi: tuna, školjke, som, ostrige i sardine takođe povećavaju nivo hemoglobina.

Povrće: Soja, orasi i crveni pasulj povećavaju nivo gvožđa.

Biljke sa zelenim lišćem: Ove biljke sadrže vitamine A, C, K, kalcijum i gvožđe.

Banane: Ovo voće je idealan izvor gvožđa i kalijuma. Pojedite jednu bananu dnevno.

Semenke bundeve: Dobar su izvor gvožđa, Omega-3 masnih kiselina i cinka. 

Cvekla: Cvekla je dobar izvor gvožđa, a pored toga snižava i krvni pritisak.

Lubenica: Lubenica sadrži gvožđe, proteine, ugljene hidrate, kalijum, vitamin C i vitamin B.

Grožđe: Crno grožđe je dobar izvor gvožđa i podstiče rast nivoa hemoglobina.

Vitamin C: Ovaj vitamin pomaže asimilaciju gvožđa u organizam. Dobar izvor vitamina C su citrusi, grožđe, papaja, karfiol, šumsko voće i paradajz.

Suvo voće: Suve šljive i kajsije, takođe podstiču porast nivoa hemoglobina.

Suvo grožđe: Ovo je značajan izvor gvožđa. Najbolje je da ih konzumirate tako što ih uveče stavite u vodu, a zatim ih ujutru jedete na prazan želudac.

Crveno meso: Sadrži mnogo gvožđa i predstavlja jednu od najboljih namirnica za povećanje nivoa hemoglobina.

Spanać: Sadrži gvožđe i pomaže kod asimilovanja gvožđa u organizam.

Susam: Takođe, sadrži gvožđe i povećava nivo hemoglobina.

26/03/2020 11:38

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments