Krevetne stenice: Šta su i kako da ih se rešimo

04/05/2016 16:42

Krevetne stenice: Šta su i kako da ih se rešimo

Krevetne stenice vrebaju u pukotinama i opstaju na ljudskoj krvi. Iako ne prenose neke bolesti niti su opasni, ovi paraziti mogu izazvati neprijatan svrab. Međutim, one obično ne ostavljaju nikakav trag i možete shvatiti da su prisutne tek kada ih vidite svojim očima. Takođe, obično ih je veoma teško istrebiti.

Kako izgledaju krevetne stenice

Krevetne stenice su ravne, zaobljene i crvenkasto-braon boje, a velike su svega 7 milimetara. One koje najčešće napadaju ljude imaju latinski naziv Cimex lectularius.

Ove bubice nemaju krila i ne mogu da lete niti skaču, ali njihov tanani oblik tela im omogućava da se kriju mesecima a da ih uopšte ne uočite. One se mogu sakriti u pukotinama prtljaga, torbi, nameštaja, kreveta i odeće. One koje se hrane ljudskom krvlju mogu da pređu i do 30 metara u toku noći, a obično napadaju domaćina dok spava. Krevetne stanice za 10 minuta mogu da prikupe toliko krvi da budu mirne danima. Najčešće napadaju delove tela koji su otkriveni poput lica, vrata i ruku.

Interesantno je da su naučnici otkrili da ovi organizmi imaju omiljene boje. Oni najviše vole crna i crvena mesta, a izbegavaju ona koja su žute ili zelene boje. Takođe je ustanovljeno da ih privlače toplota, vlafa i ugljen-dioksid.

Ipak, ove stenice je jako teško otkriti. One za sobom ne ostavljaju nikakav očigledan ujed po kom se mogu prepoznati. Sami ujedi i ne predstavljaju neki veliki problem, ali može doći do problema kod onih koji su alergični.

Kako se rešiti stenica

Pošto ujedi ne govore mnogo o prisustvu ovih bubica, jedini dokaz da su prisutne jeste da ih uočite. Pokušajte da ih potražite u pukotinama dušeka. Možda budete u prilici da nađete ostatke njihove kože koja ostaje nakon što one istrunu. One takođe mogu ostaviti sićušne kapi krvi na vašem dušeku ili nameštaju.

Krevetne stenice nemaju preferenciju ka čistom ili prljavom što znači da se one mogu naći čak i u luksuznim hotelima. Međutim, mesta koja su u najvećoj meri podložna napadu ovih stenica jesu mesta na kojima živi veliki broj ljudi poput studentskih domova, kompleksa stanova, hotela i prihvatilišta.

Uredno održavanje sobe može pomoći u smanjenju lokacija na kojima se stenice mogu sakriti, ali smatra se da je najbolje rešenje njihovo uklanjanje redovno traganje za znakovima njihovog prisustva.

Ako sumnjate na prisustvo stenica, stručnjaci preporučuju pronalaženje profesionalnog istrebljivača koji ima iskustva sa krevetnim stenicama. Oni obično koriste insekticide, ali i neke nehemijske metode kao što je zagrevanje prostorija na 50°C, koja je smrtonosna po krevetne stenice. Zamrzavanje zaražene odeće ili predmeta na temperaturi od -18°C takođe može pobiti krevetne stenice. Ipak, zaražene dušeke je najbolje baciti.

04/05/2016 16:42

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
6 godine ranije

Zaražene dušeke ne bacati ni slučajno pre detaljnog tretmana!!!
Po završetku tretmana dušeci su potpuno čisti i mogu se normalno koristiti, jer cilj i jeste istrebljenje stenica, a ne bacati i ne oštetiti ništa u stanu ili kući. Ukoliko ste već planirali da bacite dušeke možete, ali samo kada dšeci budu istretirani hemijom, jer bacajući zaražene dušeke širite dalje zarazu i ugrožavate okolinu.