Koje namirnice treba konzumirati pred spavanje?

26/06/2022 12:25

Koje namirnice treba konzumirati pred spavanje?

Poznata je izreka da se večera ostavlja neprijatelju. Ali, prema mišljenju stručnjaka, večera predstavlja bitan obrok.

Naime, obrok koji unesemo pre spavanja, odrediće kvalitet sna i uticaće na zdravlje.

Šta za večeru?

Na počinak nemojte ići praznog stomaka, jer će tada vaš organizam da troši mišiće i vodu, umesto sagoreva masti.

Stručnjaci navode idealne namirnice za večernji obrok.

Pirinač

Pirinač je namirnica koja se sporo vari, pa tako utiče na smanjenu količinu potrebnog sna. Rezultati istraživanja pokazali su da je konzumacija pirinča pre spavanja ispitanicima prepolovila vreme potrebno da se uspavaju.

Ćuretina

Ćuretina je bogata triptofanom, hormonom koji podstiče san. Ukoliko odlučite da za večeru poslužite ćuretinu, na najbolji način ćete regulisati san.

Banane

Kako je banana bogata magnezijumom i kalijumom, konzumacija ove voćke uticaće na obnavljanje mišića. Takođe, bogata je i ugljenim hidratima koji nam pomažu da zaspimo.

Trešnje

Još jedna voćka, odlična je prporuka za dobar san, navode stručnjaci. Naime, trešnje sadrže melatonin, poznat i kao hormon sna. U pitanju je hormon koji kontroliše biološki sat, pa će tako konzumacija trešanja uticati na uravnotežen ritam spavanja.

Mleko

Šolja mleka pred spavanje, asociraće vas na detinjstvo i pružiće vam kvalitetan san. Poput ćuretine, ovaj napitak, bogat je triptofanom koji umiruje organizam.

Žitarice

Žitarice poput ječma i heljda predstavljaju pravi izbor jer su bogate složenim ugljenim hidratima. Ukoliko se odlučite za klasičnu kombinaciju žitarice i mleko, vrlo brzo ćete utonuti u san.

26/06/2022 12:25

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments