10 zdravstvenih benefita jabuka za koje niste znali

05/01/2018 13:08

10 zdravstvenih benefita jabuka za koje niste znali

Jabuke su, pored banana, jedno od najpopularnijeg voća, a u nastavku otkrijte i zašto je to tako.

Zdravstveni benefiti jabuka

1.Jedna srednja jabuka sadrži oko 4 grama vlakana, 14% dnevne doze vitamina C, 6% dnevne doze kalijuma i 5% dnevne doze vitamina K. Pored toga, sadrži i vitamine A, E, B1, B2 i B6, kao i polifenole.

2. Budući da su prepune vode i vlakana, drže nas duže sitima, te su jabuke idealna namirnica ukoliko želite da izgubite višak kilograma.

3. Brojne studije pokazale su da jabuke smanjuju rizik od brojnih srčanih oboljenja, jer, zbog nutrijenata koje sadrže, snižavaju loš holesterol.

Pročitajte i…. Strašna istina o bananama

4. Zbog antioksidanata koje sadrže, jabuke su u istraživanjima povezivane i sa smanjenjem rizika od dijabetesa tipa 2.

5. Pektin, vlakno koje deluje kao probiotik, nalazi se u jabukama, pa stoga ovo voće povoljno deluje na rad organa za varenje.

6. Nekoliko istraživanja pokazalo je da jabuke smanjuju rizik od mnogobrojnih vrsta raka, jer imaju anntioksidantno i antiupalno dejstvo na organizam.

Pročitajte još i… Moćne strane grejpfruta

7. U studiji u kojoj je učestvovalo preko 60.000 žena pokazano je da jabuke smanjuju rizik od astme, jer štite pluća. Jedna jabuka dnevno smanjuje rizik od astme za 10%.

8. Jabuke sprečavaju bolesti kostiju, čine ih jačim i otpornijim.

9. Mnogobrojni lekovi mogu da oštete želudac, a pokazano je da konzumiranje jabuka štiti tkivo želuca, jer ga oblaže vlaknima.

10. Antioksidanti u jabuci čuvaju mozak, naročito u starijoj dobi i mogu da spreče pojavu brojnih oboljenja, kao što je Alchajmer.

05/01/2018 13:08

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments