Za šta je važan kolagen?

08/04/2020 12:28

Za šta je važan kolagen?

Kolagen  je  najvažnija  belančevina  ljudskog  organizma  i  osnovni  gradivni  materijal  vezivnog  tkiva. Iako je toliko važan za organizam, na njega uglavnom počinjemo da obraćamo pažnju tek kad pređemo tridesetu godinu, jer njegova proizvodnja tada počinje vidno da se usporava.

Za čega je, međutim, bitan kolagen?

Kada količina kolagena u telu počne da opada, to se pokazauje najčešće i najviše na koži, a zatim i na kosi, zubima, noktima, kostima, pa i na celokupno zdravlje organizma.

Kada usledi nedostatak kolagena, to na kožu utiče tako što ona počinje naglo da stari i da se oteže, pa zbog toga žene neretko posežu za kremama koje primarno imaju dozu kolagena u sebi. 

Prirodnim putem možete ga uneti jedući govedinu, piletinu, ribu, jaja i morske plodove, a veštački unos kolagena lakši je uz napitke koji su bogati nedostajućim sastojkom.

Kolagen deluje pozitivno na zdravlje zglobova, što je pokazala studija Univerziteta u Pensilvaniji, dalje pomaže da se osećamo snažnije i smirenije, što je objavljeno u knjizi The Supplement Handbook. Neretko pozitivno utiče na san i dobar je za digestivni trakt, jer je važan za zdravlje sluzokože creve (Lepota i Zdravlje).

Oprez

Ranija istraživanja vezana upravo za kolagen pokazala su još jednom da su UV zračenja štetna za našu kožu. Da, ona automatski utiču na starenje kože i pojavu bora, pa organizam “vapi” za kolagenom. 

Međutim, trebalo bi obratiti pažnju na to da sva sredstva koja biste nakon toga koristili ne brišu već nanetu štetu nakon prodora UV zraka u kožu – potreban im je prirodan kolagen.

Na koji način vi unosite kolagen u organizam?

08/04/2020 12:28

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments