Koje namirnice pogrešno konzumiramo?

07/11/2022 15:36

Kako se služe i konzumiraju namirnice, od paradjza do vina, otkrivaju stručnjaci.

Paradajz

Kako bi organizam iskoristio sve pozitivne sastojke paradajza, najbolje je konzumirati ga pečenog. Verovali ili ne, stručnjaci tvrde da je čak i umak od paradajza zdraviji od sirovog.

Beli luk

Beli luk prvo iseckajte, a zatim ga ostavite da odstoji. Naime, kada je izložen vazduhu, beli luk dobija na nutritivnoj vrednosti, a enzim alicin se lakše apsorbuje.

Povrće

Nije preporučljivo kuvati i pržiti voće. Enzim koji je koristan u prevenciji raka biva uništen nakon termičke obrade povrća. Savetuje se kuvanje na pari.

Jogurt

Sloj koji se stvori na vrhu je najzdraviji deo jogurta, odnosno bogat je vitaminom B12 i proteinima.

Crno vino

Vino će možda imati bolji ukus ukoliko “prodiše”, odnosno odstoji, međutim, ono neće biti zdravije. Kada vino stoji otvoreno organske kiseline i polifenoli, koji su korisni po zdravlje, počinju da se raspadaju.

07/11/2022 15:36

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments