Ove namirnice mogu smanjiti upornu migrenu i glavobolju

04/06/2022 10:01

Nagle promene vremena, utiču na zdrav rad metabolizma, što najbolje znaju meteoropate.

Stručnjaci savetuju konzumaciju sledećih namirnica, svima onima koji pate od učestalih glavobolja i migrena.

Statistika pokazuje da uzroci migrene mogu biti različiti, a najlakši način da utičemo na iste jeste upotrebom zdravih namirnica, bogatih kalijumom i domaćih lekova.

Pečeni krompir

Krompir – bareni, pečeni, pod sačem, pire krompir, pomfrit… Koji vam je omiljeni?

Naime, krompir s korom pečen ili kuvan, predstavlja odličan izvor kalijuma. Samo plod srednje veličine sadrži oko 540 mg kalijuma.

Ugljeni hidrati

Veliki uticaj na pojavu jakih glavobolja imaju razne dijete i neredovna, nepravilna ishrana. Ukoliko se u organizam unosi mala količina ugljenih hidrata, može doći do utroška glikogena, koji predstavlja glavni izvor energije za mozak.

Smanjen nivo potrebne energije dovodi do dehidratacije, koja izaziva glavobolju.

Savetuje se upotreba zdravih ugljenih hidrata, koji se nalaze u žitaricama, voću i tamnoj čokoladi.

Kafa

Kofein sužava krvne sudove i na taj način pomaže kod pojave glavobolje. Preporučuje se jedna šoljica kafe.

Lubenica

Dehidratacija je jedan od faktora koji utiču na pojavu jake glavobolje. Kako biste sprečili pojavu dehidratacije, umesto za lekom posegnite za kriškom lubenice, koja je bogata vodom.

Biljni čajevi

Biljni čajevi, pogotovo oni od nane i kamilice predstavljaju pravi prirodni lek u borbi protiv glavobolje. Umiruju i osvežavaju.

Jogurt

Jogurt je probiotik i izvor bogat kalcijumom. Mozgu je potreban određen nivo kalcijuma, čije opadanje može dovesti do glavobolje.

Susam i bademi

Bademe i susam dodajte ishrani kroz, na primer, salatu. Naime, badem je bogat magnezijumom, dok susam sadrži vitamin E. Kako su ove namirnice bogate hranljivim vrednostima, konzumacija istih povoljno će uticati na bolji protok kiseonika i nutrijenata u organizmu.

04/06/2022 10:01

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments