Skriveni simptomi nedostatka vitamina C

27/11/2017 10:07

Skriveni simptomi nedostatka vitamina C

Telo nam na brojne načine ukazuje da nešto ne funkcioniše u organizmu, pa je tako slučaj i sa manjkom vitamina C.

Nedostatak vitamina C u organizmu može biti ozbiljno oboljenje, a vekovima ovo stanje završavalo se fatalnim posledicama. Danas, postoje dokazi koji ukazuju na to da manjak ovog vitamina može da šteti našem zdravlju, čak i kada u nije pitanju veliki nedostatak vitamina C. U nastavku, otkrijte najčešće simptome smanjene količine ovog vitamina u organizmu.

Umor i mrzovoljnost

Hronični umor može biti simptom brojnih oboljenja, a jedan od njih svakako je i manjak vitamina C, koji ima ključnu ulogu u proizvodnji energije i stabilizaciji raspoloženja. Uz poboljšanje raspoloženja, dovoljna količina ovog vitamina utiče i na umanjenje simptoma depresije.

Otečene desni koje krvare

Desni su većim delom napravljene od kolagena, zbog čega su osetljivije na opadanje nivoa vitamina C u organizmu. Uz oticanje, može doći i do krvarenja. Ovaj vitamin poznat je po antiupalnom dejstvu, zato u ishranu uvedite namirnice koje ga sadrže, naročito ako imate problema sa desnima.

 

Suva i oštećena kosa

Izbalansirana ishrana utiče na zdravlje kose, a kao što je slučaj sa desnima, na zdravlje kose utiče kolagen, koji je povezan sa vitaminom C. Njegov manjak u organizmu može da oslabi vlasi i da ih čini krhkim i suvim.

Sporo zarastanje rana

Imuni sistem ima glavnu ulogu u procesu regeneracije kože i zarastanju rana, a uz pomoć vitamina C, bori se sa infekcijom. Nedostatak ovog vitamina utiče na sporije zarastanje rana i dugotrajnije krvarenja.

Nedostatak gvožđa

Naše telo apsorbuje dve vrste gvožđa, jednu iz namirnica životinjskog porekla, a drugu iz biljaka. Vitamin C pomaže da se druga vrsta gvožđa efikasnije apsorbuje, pa su zato vitamin C i gvožđe u uskoj vezi. Osobe koje pate od manjka ovog vitamina najčešće imaju i manjak gvožđa u organizmu.

Suva i crvena koža prepuna bora

Kolagen čini kožu zdravom i zategnutom, a vitamin C povezan je i sa kolagenom, pa samim tim i s pojavom bora. Uz to, kao antioksidant, čuva kožu od uticaja UV zraka i uklanja rizik od opekotina.

Modrice

Ukoliko se i na najmanji dodir na vašoj koži pojavljuju modrice, došlo je do slabljenja krvnih sudova, usled nedostatka vitamina C koji utiče na proizvodnju kolagena.

Često krvarenje iz nosa

Ovo se događa kada kapilari u nosu puknu, a učestalo krvarenje nastaje usled slabljenja krvnih sudova u nosu. Budući da se krvni sudovi jačaju upravo uz pomoć kolagena, nedostatak vitamina C može da ih oslabi i da uzrokuje ovaj zdravstveni problem.

 

27/11/2017 10:07

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments

[…] sa astmom često imaju nizak nivo vitamina C. Vitamin C je snažan antioksidans i pomaže detoksifikaciji tela, zbog čega neka istraživanja […]