Male svakodnevne odluke koje utiču na zdravlje!

08/12/2016 14:51

Male svakodnevne odluke koje utiču na zdravlje!

Kada pokušavamo da živimo zdravo, često mislimo da je potrebno da u potpunosti promenimo način na koji živimo i odbacimo sve loše navike.

Međutim, ako želite da živite zdravije i bolje potrebno je da utičete samo na neke male svakodnevne odluke – i kvalitet važeg zdravlja, alii života će se sigurno drastično promeniti – naravno, na bolje!

Tuš ili kada?

tus voda

Kako se vi kupate – u tušu ili kadi? Da li se samo okupate ili volite da ipak malo “odležite” u punoj kadi tople vode? Tuširanje je svakako zdraviji način da operemo telo, ali je opuštanje u toploj kupki veoma dobro za opuštanje. Zato – nakon kupke se istuširajte i to je to!

Voće ili voćni sok?

Jedan od najboljih načina da unesete dovoljnu količinu vitamina i drugih zdravih sastojaka jeste da konzumirate voće svakog dana. Ukoliko je voće veoma zdravo – da li je dovoljno da pijemo voćne sokove? Naravno da ne! Voćni sokovi koje imamo priliku da kupimo uglavnom su puni šećera, a niko ne garantuje kvalitet voća od kog je napravljen. Zato je ipak bolje da pojedete voćku umesto da popijete čašu soka (sem ako ga sami niste napravili).

voce-foto

Obična ili električna četkica za zube?

Obične četkice za zube dostupne su u različitim varijantama – od veličine, preko “dodataka” i materijala od kojih su napravljene, a električne četkice su postale sve popularnije nakon što su strčnjaci odobrili njihovo korišćenje u svakodnevnoj oralnoj higijeni. Ali kako onda izabrati – šta je bolje?

pasta-i-cetkica-za-zube

S obzirom na to da je za pranje zuba najvažnije da se to dešava redovno, da se zubi peru što duže i na pravilan način, nije važno koju ćete četkicu odabrati. Električna četkica može biti veoma efikasna u smanjivanju plaka i drugih problema, ali je zapravo bitno samo da se zubi redovno peru, da četkica bude mekša i da peremo zube što duže svaki put.

Sušeno ili sveže voće

Iako je voće generalno zdravo – postoji razlika u sastojcima u zavisnosti od toga da li je voće sušeno ili sveže. Ako želite da jedete ono što je bolje za vaš organizam onda bi trebalo da odaberete sveže koje sadrži više od 80 odsto vode i zahvaljujući tome daje osećaj sitosti i ima manje kalorija od sušenog. Naravno, i sušeno voće je veoma zdravo, pogotovo ako nije zašećereno – ali bi ga trebalo jesti u manjim količina.

08/12/2016 14:51

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments