Nedostaci u ishrani koji su odgovorni za depresiju i anksioznost

18/04/2020 21:25

Nedostaci u ishrani koji su odgovorni za depresiju i anksioznost

Da li ste se ikada osećali da imate sve manje snage i energije i da se osećate depresivno? Može se desiti da vam fale određeni vitamini.

Tvoj organizam je jedna od najkompleksnijih mašina, a da bi funkcionisala maksimalnim kapacitetom, potrebno joj je odgovarajuće gorivo.

Neki posmatraju hranu kao način da se utoli glad. Ipak, uloga hrane je mnogo više od punjenja stomaka.

Prema mišljenju nekih psihijatara, ono što jedemo je jedna od najbitnijih stvari za psihičko zdravlje. Posmatramo hranu kao nešto što utiče na naše fizičko stanje, a retko mislimo da njen uticaj na mozak. Ovo je jedan od motiva zbog kog mnoge osobe postaju depresivne i anksiozne, što je rezultat nedostataka u ishrani. 

Nedostatak ovih 8 namirnica je najčešći uzrok depresije i anksioznosti

  • Vitamini iz B kompleksa – Kompleks vitamina B je formiran od 9 vitamina koji se međusobno dopunjuju da bi organizmu obezbedili energiju, oporavak ćelija i da bi se smanjio stres. Poznato je da je nedostatak vitamina B povezan sa fluktuacijama u raspoloženju, između ostalog i sa depresijom. Vitamin B uzimamo iz zelenog povrća, koštunjavog voća i semenki cvekle.
  • Folna kiselina (Vitamin B9) – Pronađena je jasna povezanost između nedostatka folne kiseline i pojave depresije. Čak iako ima važnu ulogu u organizmu, pomaže u formiranju crvenih krvnih zrnaca, a nedostatak folne kiseline je povezan i sa povećanim rizikom od depresije. Nedostatak folne kiseline može uzrokovati i lošu asimilaciju antidepresiva.
  • Vitamin B12 je veoma važan u očuvanju zdravlja nervnih ćelija. Nedostatak ovog vitamina može uzrokovati upale na mozgu i povećan rizik od depresije I demencije.
  • Magnezijum je mineral koji je veoma efikasan za opuštanje tela i uma. Smanjuje nivo stresa, tako da je veoma koristan za prevenciju paničnih napada, nervoze, depresije i glavobolja. Ako konzumirate alkohol, kisele sokove, kafu, namirnice bogate solima ili šećerom, snizićete nivo magnezijuma u telu. Bogati izvori magnezijuma su povrće sa lišćem, pasulj, sočivo, leblebije i alge.
  • Omega 3 masne kiseline – Dizbalans između Omega 3 i Omega 6 masnih kiselina utiče na fizičko zdravlje, ali i na mentalno. Ove masne kiseline su vitalne u organizmu, a njihov nedostatak je vezan sa povećanim rizikom od pojave depresije. Bitni izvori masnih kiselina su zeleno povrće, čija semenke, semenke lana, zrna konoplje i masna riba, kao što su som, skuša i sardine.
  • Cink – Ovaj bitan mineral pomaže organizmu da dobro odgovori na stres, a njegov nedostatak može uzrokovati depresiju. Najbolji izvori cinka su ostrige, koje sadrže 500% naše dnevne potrebe za cinkom.
  • Vitamin D je ekstremno bitan vitamin, a njegov nedostatak se manifestuje kroz depresiju i napade panike. Sunčeva svetlost je najbolji izvor vitamina D. Ako ne uspede da budete dovoljno dugo na suncu, možete uzeti ovaj vitamin iz namirnica kao što je polen, biljno mleko obogaćeno vitaminima, koralne gljive I spirulina.
  • Amino kiseline – Za dobro funkcionisanje organizma treba nam 12 različitih amino kiselina, koje osiguravaju zdravlje mozga i od njih se grade proteini. Nedostatak amino kiselina vodi do nemogućnosti da se neko koncentriše, do vrtoglavice, usporenog razmišljanja i depresije. Najbolji izvori amino kiselina su polen, semenke, orasi i pasulj.
18/04/2020 21:25

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments